Instantní nápoje – kam s nimi?
09.06.2003 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce - SZPI
Současný trh nabízí celou škálu instantních nápojů. Kromě instantních nápojů, z nichž si připravíme osvěžující obyčejnou limonádu, a které jsou velmi praktické na cesty a dobře se dávkují, existují i speciální nápoje pro spotrovce, pro redukční diety, různé typy sójových nápojů, nápoje určené pro osoby s poruchou přeměny látkové. Pro výrobce je důležité posoudit, k jakému účelu konkrétní nápoj vyrábí a na základě vlastního posouzení nápoj zařadit do příslušné skupiny podle komoditní vyhlášky tak, aby mohl dodržet požadavky právních předpisů, které se ke konkrétnímu typu instantního nápoje váží.
Instantní nápoje lze zařadit dle charakteru výrobku podle několika různých komoditních vyhlášek k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích:
Podle vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 335/1997 Sb. patří podskupina „nápoje v prášku“ do skupiny tzv. Vyhláška č. 335/1997 Sb. definuje nápojový koncentrát jako zahuštěnou směs jednotlivých surovin používaných k výrobě nealkoholických nápojů - zejména z ovocné, zeleninové, rostlinné nebo živočišné suroviny, přírodních nebo náhradních sladidel, medu, nebo kombinací některých z uvedených surovin - určenou k přípravě nápojů ředěním.
Jednou zpodskupin nápojových koncentrátů jsou nápoje vprášku, kterými se rozumí homogenní směs jednotlivých surovin (uvedených na začátku tohoto odstavce) ve formě prášku, granulí nebo komprimátů, která je určená k přípravě nealkoholických nápojů rozpuštěním.
Sušenou ovocnou nebo zeleninovou šťávu definuje vyhláška jako výrobek získaný z ovocné nebo zeleninové šťávy fyzikálním odstraněním téměř veškerého obsahu vody.
Nápoje v prášku vyrobené z tepelně opracované sóji či sojové mouky či sojové bílkoviny se řadí do skupiny „sojový nápoj“ dle vyhl. č. 329/1997 Sb. pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena.
Vyhl. č. 77/2003 vymezuje skupinu „sušených mléčných výrobků“. Jedná se o mléčné výrobky v prášku získané sušením plnotučného, odtučněného nebo částečně odtučněného mléka nebo smetany nebo jejich směsí, s obsahem vody nejméně 5 % hmotnostních. Kromě toho definuje vyhláška ještě mléčný bílkovinný výrobek, což je sušený mléčný výrobek získaný oddělením bílkovin z mléka nebo syrovátky.
Speciální nápoje v prášku se dle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví řadí mezi potraviny určené pro zvláštní výživu. Může jednat např. o potraviny určené pro uspokojování nároků při zvýšeném tělesném výkonu, zvláště sportovním, potraviny pro redukční diety atd.
Dalším typem instantního výrobku může být káva nebo čaj. Požadavky stanoví vyhláška č. 330/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
Instantním čajem se podle vyhlášky rozumí instantní výrobek, obsahující čajový extrakt a jiné složky, určený k přípravě nápojů rozpuštěním ve vodě.
Podobnoudefinici má i instantní káva. Kávovým extraktem, instantní kávou, rozpustnou kávou, rozpustným kávovým extraktem je podle vyhlášky výrobek v jakékoliv koncentraci, získaný pražením kávy a následnou extrakcí s použitím vody jako extrakčního prostředí a s vyloučením všech postupů hydrolýzy zahrnujících přídavek kyseliny nebo zásady, obsahující rozpustné a aromatické složky kávy, které mohou obsahovat nerozpustné oleje pocházející z kávy, stopy jiných nerozpustných látek pocházejících z kávy nebo z vody, použité pro extrakci.
V instantní formě se mohou vyskytovat i kávovinové a cikorkové výrobky. Instantním kávovinovým výrobkem může být výrobek obsahující kávovinový extrakt a jiné složky, určený k přípravě nápojů rozpuštěním ve vodě. Cikorkovým extraktem, rozpustnou cikorkou, instantní cikorkou se rozumí výrobek získaný extrakcí z pražené čekanky, kdy se jako extrakční médium použije jen voda a kdy je vyloučen jakýkoli proces hydrolýzy zahrnující přidávání kyseliny nebo zásady. Kromě toho vyhláška definuje ještě instantní směs kávovin. Jedná se o výrobek získaný smícháním jednotlivých extraktů nebo společnou extrakcí směsi kávovin, popřípadě ve směsi s kávou.
Podle ustanovení § 6 odst. 1 písm. b) zákona č. 110/1997 Sb. může být potraviny, kterou nelze označit druhem skupinou či podskupinou dle příslušné komoditní vyhlášky označena názvem odvozeným od základní použité technologie či suroviny.
Vpřípadě nápojů vprášku by však měl být název potraviny doplněn údajem o způsobu její úpravy jako zejména „vprášku“, „sušená“, „instantní“, pokud tyto údaje nevyplývají znázvu nebo charakteru druhu, skupiny nebo podskupiny výrobků (§ 1 odst. 5 vyhl. č. 324/1997 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků). Povinné jsou rovněž údaje o způsobu použití ( § odst. 1 písm. g) zákona č. 110/1997 Sb.).
Znění všech vyhlášek jsou dispozici na adrese www.szpi.gov.cz v rubrice legislativa.
Foto. Obrázky pocházi z internetových zdrojů amají pouze ilustrační charakter.
Zpracoval: Mgr. Pavla Burešová - referát pro vztahy s veřejností (ÚI SZPI), Ing. Kateřina Vávrová - metodička, odd. metodiky kontroly (ÚI SZPI)
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



