ISO: Světový přebytek cukru klesne, ceny zastaví pokles
09.07.2007 | ČTK
Světový přebytek cukru se v nadcházející sezoně 2007/08 výrazně sníží na dvě až tři miliony tun z 9,1 milionu tun na konci této sezony. To by mělo zastavit prudký pokles cen, uvedl dnes výkonný ředitel Mezinárodní organizace pro cukr (ISO) Peter Baron. Světová cena cukru klesla z 19 centů (čtyři koruny) za libru (asi 0,5 kg) z počátku roku 2006 na dnešních zhruba 9,5 centu. Příčinou propadu cen byla zvýšená světová produkce cukru; výroba vzrostla zejména v Indii. Přebytek by se měl nyní snížit s pomocí nárůstu výroby biopaliva etanolu. Ten se zejména v Brazílii, která je jeho největším producentem, vyrábí z cukrové třtiny. Projevit by se mělo i omezování produkce v důsledku nižších cen, uvedl Baron.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



