Izoglukóza silně konkuruje cukru
22.03.2000 | Hospodářské noviny
Domácí cukrovary tlačí vládu do ochranářských opatření
Opatření na podporu a organizování trhu s cukrovou řepou, cukrem a izoglukózou nenadchla Slovenský cukrovarnický spolek, ani Asociaci zpracovatelů a spotřebitelů sladidel.
Cukrovary na Slovensku loni vyrobily 193 951 tun cukru, což je o 45 380 tun více než loni. Dohodnuté kvóty určují pro letošek jeho celostátní objem na 180 000 tun. Polovinu z tohoto množství potřebuje potravinářský průmysl a druhou obyvatelé. Od roku 1996, kdy se Slovensko stalo soběstačné ve výrobě cukru, se cukrová řepa stala problémovou plodinou.
Rozšíření jejích pěstitelských ploch a zvýšení hektarových výnosů ovlivnila pomoc cukrovarů, které zabezpečují zemědělcům kvalitu osiva, hnojiva i ochranné chemické přípravky. Její pěstitele ještě letos navíc zvýhodňuje stanovená minimální cena 900 Sk za tunu řepy při její cukernatosti 15,6 procenta, jakož i kompenzační platba 170 Sk/t. Cukrovary tuto podporu odsuzují, když i je tržní řád chrání minimální cenou cukru 14 200 Sk/t při dodržení kvóty 160 000 tun. Určení této minimální ceny však kritizuje Asociace zpracovatelů a spotřebitelů sladidel, jejíž členové upozorňují na to, že tak jsou plošně podporovány neefektivní cukrovary a znevýhodňováni výrobci potravin.
Podle Ministerstva zemědělství má stanovená minimální cena cukru stabilizovat příjmy zemědělců a podpořit jeho domácí produkci. Cukr má na trhu konkurenta v podobě izoglukózy, která se používá v potravinářském průmyslu. Kukuřičné sladidlo - izoglukózu vyrábí Amylum Boleráz, jehož kapacity byly postaveny ještě za federace na pokrytí jejích potřeb. Od domácích pěstitelů odebírá kukuřici z 25 000 hektarů. Tuna izoglukózy se sladivostí vyrovná 0,7 tuny cukru.
Cukrovarníci se dožadovali společné kvóty cukru a izoglukózy na 180 000 tun s tím, že 170 000 tun připadne na cukr. Kvóta na 180 000 tun cukru však zůstala, ale na izoglukózu připadlo dalších 36 800 tun. Podle cukrovarníků to sníží celkovou spotřebu cukru na 140 000 tun. Cukrovary už přistoupily k postupnému vypovídání dlouhodobých smluv s pěstiteli cukrové řepy.
Blanka Sáková, Bratislava
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)

Tweet



