Izoglukóza silně konkuruje cukru
22.03.2000 | Hospodářské noviny
Domácí cukrovary tlačí vládu do ochranářských opatření
Opatření na podporu a organizování trhu s cukrovou řepou, cukrem a izoglukózou nenadchla Slovenský cukrovarnický spolek, ani Asociaci zpracovatelů a spotřebitelů sladidel.
Cukrovary na Slovensku loni vyrobily 193 951 tun cukru, což je o 45 380 tun více než loni. Dohodnuté kvóty určují pro letošek jeho celostátní objem na 180 000 tun. Polovinu z tohoto množství potřebuje potravinářský průmysl a druhou obyvatelé. Od roku 1996, kdy se Slovensko stalo soběstačné ve výrobě cukru, se cukrová řepa stala problémovou plodinou.
Rozšíření jejích pěstitelských ploch a zvýšení hektarových výnosů ovlivnila pomoc cukrovarů, které zabezpečují zemědělcům kvalitu osiva, hnojiva i ochranné chemické přípravky. Její pěstitele ještě letos navíc zvýhodňuje stanovená minimální cena 900 Sk za tunu řepy při její cukernatosti 15,6 procenta, jakož i kompenzační platba 170 Sk/t. Cukrovary tuto podporu odsuzují, když i je tržní řád chrání minimální cenou cukru 14 200 Sk/t při dodržení kvóty 160 000 tun. Určení této minimální ceny však kritizuje Asociace zpracovatelů a spotřebitelů sladidel, jejíž členové upozorňují na to, že tak jsou plošně podporovány neefektivní cukrovary a znevýhodňováni výrobci potravin.
Podle Ministerstva zemědělství má stanovená minimální cena cukru stabilizovat příjmy zemědělců a podpořit jeho domácí produkci. Cukr má na trhu konkurenta v podobě izoglukózy, která se používá v potravinářském průmyslu. Kukuřičné sladidlo - izoglukózu vyrábí Amylum Boleráz, jehož kapacity byly postaveny ještě za federace na pokrytí jejích potřeb. Od domácích pěstitelů odebírá kukuřici z 25 000 hektarů. Tuna izoglukózy se sladivostí vyrovná 0,7 tuny cukru.
Cukrovarníci se dožadovali společné kvóty cukru a izoglukózy na 180 000 tun s tím, že 170 000 tun připadne na cukr. Kvóta na 180 000 tun cukru však zůstala, ale na izoglukózu připadlo dalších 36 800 tun. Podle cukrovarníků to sníží celkovou spotřebu cukru na 140 000 tun. Cukrovary už přistoupily k postupnému vypovídání dlouhodobých smluv s pěstiteli cukrové řepy.
Blanka Sáková, Bratislava
Další články v kategorii Potravinářství
- Farma Bezdínek na Karvinsku vybudovala skleník pro rajčata a energocentrum (31.05.2024)
- Obliba plísňových sýrů v ČR roste, Jihočeská niva je mlékárenským výrobkem roku (31.05.2024)
- Varování pro spotřebitele: salmonela v chlazeném kuřecím mase ze zahraničí (31.05.2024)
- Pomerančový džus je rekordně drahý, zkoušejí se mandarinky (30.05.2024)
- Nové silo na 50.000 tun v cukrovaru v Dobrovici uskladní už letos vyrobený cukr (30.05.2024)
- Pivovarnictví není v krizi, je v dobré kondici, míní prezident svazu minipivovarů (30.05.2024)
- Svaz: Spotřeba mléka loni klesla o zhruba tři kilogramy na 255 kg na osobu ročně (30.05.2024)
- Mlékárna Klatovy je čtvrtým největším výrobcem mozzarelly v Evropě (29.05.2024)
- Lidem nevadí daň na tiché víno. Může přinést miliardy do státního rozpočtu (29.05.2024)
- Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí (29.05.2024)