Jak dobře porozumět vínu Jak se dělí víno
14.05.2004 | Denik.cz
Víno se vrací. Stále více lidí jej pije při slavnostních příležitostech nebo jen tak, když je chuť. Odborníci tvrdí, že pro nepřeberné množství vlastností najdete víno vhodné k jakékoli příležitosti. Jen je třeba se naučit správný druh zvolit. Statistiky konzumace nápojů se v posledním desetiletí mění:
· dvakrát, z osmi na šestnáct litrů na osobu a rok, stoupla spotřeba vína,
· destilátů se vypije kolem deseti litrů,
· piva kolem sto šedesáti litrů na hlavu ročně. Odborníci považují růst spotřeby vína za správný. "Je to nejušlechtilejší nápoj," tvrdí vinaři.
"Po kořalce se řve, po pivu se hloupne a po vínu se zpívá," říká jedna vinařská pravda, vypovídající o vlastnostech tohoto nápoje. A rčení, že ve víně je pravda, hovoří samo za sebe.
Polovina se dováží
Víno patří k našim zemím odedávna. Jeho spotřeba vína v Čechách a na Moravě však velmi kolísala. Ještě v šestnáctém století se vypilo ročně na jednoho obyvatele 60 litrů vína, pak postupně spotřeba klesala až k osmi litrům ročně koncem osmdesátých let. Za posledních deset let se konzumace zdvojnásobila. Česko není ve výrobě vína soběstačné. Polovina spotřebovaného množství se dováží. Jde především o poměrná levná vína stolní, ale víno se také dováží jako surovina pro další zpracování v domácích vinařských provozech.
Je dobré ctít zásady
Víno může doprovázet jakoukoli příležitost. Běžná stolní vína mohou být na stole při obědě či večeři, jako je tomu například v jižních zemích, odrůdová jakostní vína mohou být ozdobou při slavnostnější příležitosti a vína s přívlastkem splní očekávání i náročných konzumentů. Odborníci však soudí, že většina konzumentů neumí odhalit tajemství nápoje a rozhodnout se pro správný druh. Mnoho lidí rozlišuje vína jen na bílá a červená, a to je pro dobrý výběr kvalitního moku málo. " Chutě má samozřejmě každý jiný a je věcí konzumenta, aby se podle nich zařídil," tvrdí sommelier Václav Vašíček. " Nicméně některé zásady by bylo dobré ctít," dodal. Mezi hlavní zásady patří, že k pokrmům vybíráme vždy vína podobných vlastností. Důležité je také zkoumat etikety, na nich se dozvíme všechny potřebné údaje o kvalitě více. Podle vinařského zákona mají povinné údaje.
Morava je největší
Nový vinařský zákon, který na české podmínky aplikuje směrnice Evropské unie, vymezuje jednotlivé vinařské oblasti. Největším centrem vinařství je moravský vinařský region. Má celkem deset vinařských oblastí, od znojemské na západě až po strážnickou a uherskohradišťskou oblast na východě jižní Moravy. Každé jakostní odrůdové víno, které se prodává spotřebitelům, musí mít mimo jiné také označení, z jaké vinařské oblasti pochází. Nejkvalitnější vína s přívlastkem musí být také navíc označena názvem "trati" - vinice, na které uzrálo. Názvy tratí, na které se dělí jednotlivé vinařské oblasti také stanovuje zákon, původ vína osvědčuje příslušný kontrolní orgán.
Prosazují se charakteristické chuťové vlastnosti
Moravská vína se dnes prosazují díky charakteristickým chuťovým vlastnostem také v zahraničí a vyhrávají i na výstavách. Například bílé víno Müller Thurgau Sommelier Club 2002 z produkce společnosti Víno Mikulov získalo na soutěži Grand Prix Vinex 2004 zlatou medaili. "Vína z označením Sommelier Club jsou určena především do vybraných gastronomických podniků. Vínu se nejlépe daří, nejvíce se pije, když je ve společnosti dobrá nálada a lidé jsou nabití pozitivními emocemi," říká Hana Karnoldová ze společnosti Bohemia Sekt, které patří mikulovská společnost Víno Mikulov.
Právě Víno Mikulov je jedním z největších zpracovatelů vína, ročně ho vyrobí na 15 milionů litrů. Skutečné skvosty řady Sommelier Club zrají vhist orických sklepích vinotéky Svatého Urbana. Desítky kóje se svými sbírkami vína zde mají nejrůznější osobnosti. Sbírku tady má například prezident Václav Klaus, hned vedle ministr zemědělství Jaroslav Palas či senátor Jan Fencl. Teplota Svatého Urbana, sklepu, který se nachází vhist orických mikulovských sklepeních, je ideální.
"Každý chlap má mít jen tolik vinic, kolik stačí manželka obdělat," říká se na jižní Moravě. Společnost Víno Mikulov se tímto příslovím nemusí sama řídit, protože není vlastníkem vinic, ale hrozny nakupuje od dodavatelů a dále zpracovává. Například ve Vinařství Pavlov. Zdejší viniční tratě chráněné Pálavskými vrchy patří k nejteplejším místům jižní Moravy, na vápenitých půdách se pěstují výhradně bílé odrůdy.
Co se k čemu hodí
· k lehkým jídlům podáváme lehká bílá vína
· k vydatným jídlům jsou vhodnější plná nebo vyzrálá vína bílá a lehčí červená
· k tmavým masům a ke kořenité úpravě masa naléváme červené víno
· ke sladkým dezertům je vhodné sladké víno
· k sýrům podáváme víno podle druhu sýru
Co vyčtete z etikety
jméno výrobce nebo společnosti obchodní značku vína zemi původu hroznů obsah láhve výrobní data - rok lahvování, číslo partie a rok sklizně informaci o kvalitě vína - stolní, jakostní, odrůdové, známkové obsah alkoholu
Jak se dělí víno
Druh Cukernatos
t
stolní víno 11
jakostní víno 15
víno s přívlastkem
· kabinet 19
· pozdní sběr 21
· výběr z hroznů 24
· výběr z bobulí 27
· ledové víno 27
· slámové víno 27
· šumivé víno
· perlivé víno
· aromatizované víno
· likérové víno
( cukernatost v procentech)
Pozn.: ledové víno se vyrábí z hroznů sklízených při teplotách - 6 stupňů a nižších, slámové víno z hroznů, ležících alespoň tři měsíce na slámě.
Další články v kategorii Potravinářství
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)

Tweet



