Jak lze také finančně pomoci biofarmářům
03.10.2008 | ÚZPI
Příklad z USA - Stonyfield a CROPP nabízejí farmářům v přechodném období bezúročné půjčky.
Největší světový výrobce biojogurtů, americká firma Stonyfield, a CROPP, největší severoamerické družstvo ekologických zemědělců, se spojili, aby chovatelům dojnic, kteří hodlají přejít na ekologické hospodaření, nabídli bezúročné půjčky.
Obě společnosti tak reagují na obrovský nárůst poptávky po biomléku a mléčných výrobcích. CROPP, který mléko pro Stonyfield zpracovává, nemá dostatek suroviny. Družstvo rodinných biofarem CROPP nabízí biomléko a mléčné výrobky také pod svojí značkou Organic Valley.
Drobní chovatelé, kteří uvažovali o přechodu na bioprodukci, tak mají nový stimul. Program MicroCredit - New Hampshire nabízí bezúročné půjčky pro 148 chovatelů mléčného skotu ve státě New Hapshire na náklady spojené s konverzí.
Stonyfield Farm a CROPP vytvořili tento fond společně za účelem zmírnění nákladů na přechod k ekologickému hospodaření nebo na nákup nového stáda.
Zemědělci, kteří o půjčku požádají a využijí CROPP jako zpracovatele mléka, mají nárok na bezúročnou půjčku. Mléčné farmy, které nevyužijí jako zpracovatele CROPP, mají na půjčku také nárok, musejí ale počítat s úrokem 8 %. Splátky půjčky mohou být odsunuty až o 32 měsíců po zahájení přechodného období.
MicroCredit-NH nabízí dalších 25 000 dolarů farmářům, kteří potřebují financovat své současné dluhy. Půjčky mohou být čerpány na nákup vybavení, zvířat nebo na získání provozního kapitálu.
Zdroj: Bio obchod, červenec 2008
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



