Jak osladit trh s cukrem
22.02.2000 | Hospodářské noviny
HN 22.2.2000
Jak osladit trh s cukrem
Třebaže sociálně demokratická vláda dělá mnohé liberalizační kroky, v zemědělství platí pravý opak. Právo neprávo, rozhodlo se na Ministerstvu zemědělství, že důležitější je ryze státní organizace výroby zemědělských komodit. V posledním případě se jedná o trh s cukrem.
Regulace a kvotace jsou podle resortu jediným receptem k zajištění stabilizace trhu, i když k jejich zavedení chybí opora v právním systému. Protizákonné kroky ministerstva, potažmo vlády, ale mají i výhody. Tou hlavní je prověření institucí, jako jsou Úřad pro ochranu hospodářské soutěže či Ústavní soud, které mají právní kulturu chránit. Nutno dodat, že ty v těchto případech zatím nezklamaly.
Vládou schválené nařízení ale zavádí pro trh s cukrem pouze "měkké" kvóty. Producenti se jimi totiž vůbec nemusejí řídit. "Tvrdé" mají kvóty být až poté, co Parlament přijme zákon, jenž jejich zavedení posvětí. Tam budou uvedeny povinnosti s patřičnými sankcemi.
Motivem Ministerstva zemědělství k zavedení kvotace již s předstihem je udržení stabilních cen pro zemědělce. Důsledkem ale je, že stát tak dává jasný souhlas pro kartelové uspořádání trhu s cukrem. Ten navíc ovládají tři firmy s dominantní zahraniční účastí. To samozřejmě vede ke stanovení dlouhodobých kontraktů pěstitelů cukrové řepy s vybranými cukrovary. Kapitálově silnější cukrovary budou ve výhodnější pozici a mohou diktovat podmínky nejen zemědělcům, ale i odběratelům. Ti se přesto mohou do jisté míry chovat tržně a cukr nahradit umělými sladidly. Spotřeba cukru by se tím snížila a doplatili by na to opět zemědělci.
Zajímavé také je, že všechny klíčové návrhy Ministerstva zemědělství tato vláda propouští k parlamentnímu projednání, anebo souhlasí s jejich zavedením. Přitom například vládou odsouhlasený návrh novely transformačního zákona musel v loňském roce přes nesouhlas Senátu a prezidenta republiky po jeho opětovném přijetí zrušit až Ústavní soud.
Jiří Fencl
Další články v kategorii Potravinářství
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)
- Prodejci vánočních kaprů mají nejvyšší čas nahlásit prodejní místa SVS (08.12.2025)
- Kampaň za ukončení prodeje živých kaprů do igelitek pokračuje novou peticí (08.12.2025)
- Řízek jedině z masa. Rostlinné alternativy čekají změny (08.12.2025)
- Pivovar Krakonoš mírně zvedl výstav na 95.077 hl, zisk mu klesl na 25 mil. Kč (08.12.2025)

Tweet



