Jak reagují prasata ve výkrmu na stres?
20.02.2004 | ÚZPI
Zákonodárné orgány chtějí do budoucna zvýšit ustajovací plochu připadající na jedno prase. Abychom mohli např. ušetřit drahou energii na vytápění stájí je smysluplné kotce v prvních týdnech výkrmu nejprve naskladnit dvojnásobným počtem zvířat a po dosažení určité hmotnosti je rozdělit. Odborníci ze Zemského ústavu chovu prasat ve Forchheimu v Německu se pokusili najít odpověď na otázku, jak případné přemístění prasat po dosažení hmotnosti asi 40 až 45 kg ovlivní jejich užitkovost a procento ztrát. Do pokusu bylo zařazeno 120 prasat, která byla rozdělena do šesti skupin. Nejprve bylo v každém kotci ustájeno 20 zvířat. Když zvířata dosáhla hmotnosti asi 43 kg, byla z každého kotce polovina prasat přemístěna do jiného kotce.
Výsledky: V počátečním období výkrmu (22 až asi 43 kg ž. hm.) dosáhli vepříci průměrných přírůstků ve výši 650 g, prasničky 577 g. U kastrátů byly přírůstky a také spotřeba krmiva vyšší, konverze krmiva byla obdobná.Výše přírůstků živé hmotnosti v pozdějším období výkrmu ve skupině prasniček byla téměř totožná – u prasniček, které byly přemístěny do jiného kotce to bylo 818 g a u prasniček, které po celou dobu výkrmu setrvaly v jednom kotci to bylo 815 g. U kastrátů však byl rozdíl markantnější a to 835 a 873 g.
V prvním období výkrmu uhynul jeden vepřík a jedna prasnička. Po přeskupení zvířat byly ve skupině prasniček, které po celou dobu zůstávaly ve stejném kotci vyřazeny dvě prasničky z důvodu kulhání a ve skupině vepříků uhynuly dva kusy. Ve skupině přemístěných zvířat uhynulo jedno zvíře a dvě zaostávala ve vývoji a tak musela být z pokusu vyřazena. Tři prasničky vykazovaly velmi nízké přírůstky.Závěr: Z výsledků pokusu vyplynulo, že přemístění prasat ve výkrmu v hmotnosti asi 45 kg je v podstatě bezproblémové. Negativního ovlivnění masné užitkovosti se nemusíme obávat.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



