Jak si kupovat med
23.10.2007 | Agris
U všech potravin živočišného původu, tudíž i u medu uváděného do oběhu platí, že musí být výrobky patřičně označené. To stanoví vyhláška č. 76/2003 a zákon o potravinách, a to znamená, že podnikatel, který uvádí med balený ve výrobě, je např. povinen na obalu pro spotřebitele uvést obchodní jméno výrobce, a jeho sídlo, název druhu, v tomto případě med, množství, datum použitelnosti nebo minimální trvanlivosti a údaj o způsobu skladování. Upozornil na to dnes mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
Podle jeho údajů stanovuje uvedená vyhláška i další požadavky: „Například zemi původu, kde byl med získán, u směsi medů uvést, že jde o směs medů ze zemí EU, směs medů ze zemí mimo EU, popřípadě směs medů ze zemí EU a ze zemí mimo EU,“ uvedl Duben. Označení může být dále doplněno údaji o regionálním, územním nebo místním označení původu, názvem jednodruhový nebo smíšený. Dále pak druhem rostliny, ze které snůška pocházela, přičemž med musí splňovat organoleptické, fyzikálně chemické a mikroskopické požadavky.
V každém případě musí být z označení medu možná dosledovatelnost, jak vyplývá z nařízení Evropské komise č. 852/2004. Pokud pak jde o přímý prodej od včelaře, tzv. „ze dvora“, musí být med označen jménem chovatele, bydlištěm, množstvím, druhem medu a datem minimální trvanlivosti.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



