Jak také může probíhat kontrola potravinářské inspekce
14.03.2008 | SZPI
Na pražský inspektorát SZPI došel písemný podnět, kterým si spotřebitel stěžoval na hygienické podmínky uvedené pekárny. Několik dnů nato se proto pražští inspektoři společně s asistentkami hygienické stanice vydali v ranních hodinách do provozovny na kontrolu. Výrobní prostory, které byly umístěné v přízemí rodinného domku, nebyly zamčeny a svítilo se v nich, uvnitř však nikdo nebyl. Vše nasvědčovalo tomu, že zaměstnanci zpozorovali inspektory přicházet a utekli. Protože se však inspektoři nemohli nikomu prokázat, nemohli ani zahájit kontrolu.
Nehodlali se však jen tak vzdát; další kontrolu si naplánovali ještě na tentýž den pozdě večer a zároveň požádali policii, aby při kontrole asistovala. Tentokrát inspektoři spatřili prchající zaměstnance hned při vstupu na pozemek. Se dvěma zaměstnanci, které policisté objevili, jak se schovávají za dveřmi, pak inspektoři vstoupili do objektu. Zde však narazili na dveře do provozovny, které byly zavřené a bez kliky. Na klepání nikdo neodpovídal. Když se policistům podařilo dveře otevřít, čekalo je překvapení – ukrývala se za nimi další část zaměstnanců, kteří zde vyčkávali, jak se situace vyvine.
Teprve poté mohli inspektoři začít svou práci. Kromě žalostného hygienického stavu (plíseň v lednici na suroviny, plesnivé plechy na uložení pečiva, obnažené stropy, odpadnuté obložení, strouhanka vysypaná volně na zem), inspektoři zjistili, že přímo ve výrobních prostorách mají zaměstnanci jakýsi oddechový kout, tj. gauč se stolkem a židlemi, kam si od pečení odskakují třeba i zakouřit. Dále zde našli několik lahví Tuzemáku, které neměly povinnou kolkovou nálepku, a několikrát si inspektory přišla prohlédnout kočka, která měla do provozovny volný přístup. Z uvedených důvodů inspektoři na místě zakázali další výrobu.
Naštěstí takové případy, ať už jde o množství a charakter zjištěných hygienických nedostatků, ale i o průběh kontroly, neřeší Státní zemědělská a potravinářská inspekce často.
Zpracoval: Mgr. Martina Šmídtová - tisková mluvčí SZPI, tel: +420-542426633
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



