Jak vytvořit mezidruhový klon muflona
09.10.2001 | Hospodářské noviny
Na začátku letošního října vyšel v prestižním časopise Nature Biotechnology článek pod názvem Genetická záchrana ohrožených druhů pomocí mezidruhového přenosu jader z mrtvých tělních buněk. Mezinárodní tým, který vedl Ital Pasqualino Loi z univerzity v Teramu a do něhož patří i J. Fulka, v něm popsal způsob, jak dospěl k prvnímu mezidruhovému klonu muflona a ovce.
Na pastvinách vědci nalezli dvě mrtvé samice muflona, staré dva a devět let. Odebrali jim vaječníky a vejce z nich po 24 hodin kultivovali. Vejce však nezrála a testy pak ukázaly, že jak vejce, tak i buňky, které je obklopují, nejsou životaschopné. Přesto byly doprovodné buňky odebrány a jádra z nich přenesena do vajec ovcí zbavených původní genetické informace - chromozomů. Tato vejce pak byla po sedm dní kultivována ve vhodných médiích a k překvapení vědců samotných sedm embryí dospělo až do stadia blastocysty, která obsahuje kolem stovky buněk. Čtyři embrya pocházela od devítileté samice muflona, tři ze dvouleté. Blastocysty pak byly přeneseny čtyřem ovcím, přičemž dvě z nich po kontrole ultrazvukem po 35 dnech vykazovaly známky březosti. Jeden z těchto plodů byl mezi 40. a 50. dnem potracen, avšak druhý byl donošen.
Mládě muflona - pochopitelně samička - se narodilo spontánně po 155 dnech březosti a vážilo 3,3 kg. Jak vědci předpokládali, stavbou těla zvíře zcela odpovídá muflonům, přičemž analýza krevních vzorků potvrdila jako původ genetického materiálu tělní buňky mrtvé mufloní dárkyně. Sekvenční analýza rovněž ukázala, že mitochondriální DNA, která se nachází pouze v cytoplazmě, pochází od ovčí dárkyně vejce a liší se tak od mtDNA mufloní samice.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



