Jak zamrazit bylinky, aby si uchovaly chuť i aroma
12.07.2019 | Denik.cz
Zelené bylinky ze zahrádky obvykle sušíme, abychom je měli k dispozici i v zimním období, kdy jsou v obchodech drahé. Sušené bylinky nicméně nenahradí plnohodnotně ty čerstvé, nehledě na to, že některé druhy se k sušení ani nehodí. Co takhle zkusit je zamrazit?
Většinu potravin určených k zamrazení jednoduše uzavřeme do krabičky nebo uzavíratelného sáčku a dáme na mrazák. Bylinky mají ale specifickou strukturu a je to s nimi složitější. Jemné lístky bazalky, petrželky, libečku a mnohých dalších rostlinek se v mrazivém klimatu mrazáku vysuší a místy zčernají. Lépe jsou na tom bylinky tvrdé, jako je tymián, rozmarýn nebo citronová tráva, na měkké lístečky ale musíme použít nějaký fígl.
Bylinky by se v zásadě neměly zamrazovat jen tak, lepší je zalít je vodou a uchovat "v ledu". Pro jednodušší dávkování si můžeme vypomoci tvořítky na led; vzniklé ledové kostky druhý den z tvořítek vyjmeme a dále už uskladňujeme v sáčku. Místo vody se dá použít také panenský olivový nebo jiný kvalitní olej. Ten se v mrazničce nijak neznehodnotí, po rozmrznutí získá zpátky svou původní konzistenci.
Jestliže máte rádi bylinky v polévkách a omáčkách, můžete je před zmrazením zalít zeleninovým nebo masovým vývarem. Bylinkové kostky tak budou sloužit jako všestranné dochucovadlo.
Bylinky zamrazujte hned poté, co je natrháte. Nejlepší je nasbírat je v ranních hodinách, kdy jsou nejvíce svěží a šťavnaté.
Chuť a aroma bylinek v pokrmu vyniknou nejlépe, když je do jídla přidáte až těsně před koncem vaření.
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



