Jihočeši chtějí vyrábět více sýrů
05.12.2001 | Mladá fronta Dnes
Největší domácí zpracovatel mléka, Jihočeské mlékárny, nestačí vyrábět tolik sýrů, aby uspokojil poptávku v tuzemsku. Firma se proto rozhodla v příštím roce investovat desítky milionů korun do zvýšení kapacity produkce přírodních sýrů. "Kromě investic budeme muset navýšit objem nákupu mléka a tudíž sehnat nové dodavatele," řekl generální ředitel Jihočeských mlékáren Milan Teplý. Společnost je už dnes lídrem českého trhu se sýry - drží asi pětinu trhu. Podnik vyrábí přes 80 druhů přírodních sýrů. Nyní plánuje zvýšit kapacitu především ve čtyřech jihočeských závodech. Přírodní sýry tvoří takřka 40 procent produkce firmy. "Jejich ceny během letoška vzrostly o 15 procent," potvrdil růst poptávky šéf mlékárenského svazu Michal Němec. Tržby firmy mají letos dosáhnout 6,2 miliardy korun a zisk 13,5 milionu.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



