Jihočeská univerzita má patent na kapra se zdravějším masem
18.12.2013 | Denik.cz
Již třetím rokem si zájemci mohou zakoupit kapra se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin, které působí pozitivně především na lidské srdce. Takzvaný omega 3 kapr je unikátním produktem. Technologii na chov této ryby vyvinuli vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a nechali si ji patentovat. Omega 3 kapr má i svoji speciální ochrannou známku.
Ryby mají kvalitnější maso díky zvláštnímu krmivu. „Chováme je v rybnících s velkým podílem přirozené potravy a přikrmujeme speciální směsí. Ta obsahuje řepkové výlisky a lněné semínko," popsal Jan Mráz z Ústavu akvakultury. Kapří maso má pak vyvážené složení tuků s vysokým podílem omega 3 mastných kyselin.
Díky tomu pozitivně působí na lidské zdraví. Ovlivňuje především rozvoj centrální nervové soustavy u dětí, pomáhá v prevenci obezity a při léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Vědci z Jihočeské univerzity to společně s Institutem klinické a experimentální medicíny ověřili na dobrovolnících, kteří se zotavovali po operaci srdce v Lázních Poděbrady. „Jedna skupina dostávala standardní dietu pro pacienty, druhá stravu obohacenou o dvě porce omega-3 kapra týdně. Ti, kteří konzumovali rybu, měli již po čtyřech týdnech výrazně lepší hodnoty tuků a cholesterolu v krvi," zdůraznil Jan Mráz.
Ryby by v jídelníčku neměly chybět alespoň dvakrát týdně
Choroby srdce a cév patří v České republice, i přes velké pokroky medicíny, stále k nejčastějším příčinám úmrtí. Odborníci se proto shodují, že jako prevenci je potřeba zařadit ryby do jídelníčku minimálně dvakrát týdně. Omega 3 kapr lidem zaručuje vysokou a přísně kontrolovanou kvalitu s prokázanými pozitivními účinky na srdce.
Aby si rybí maso zachovalo všechny zdraví prospěšné látky, vědci z Jihočeské univerzity doporučují používat šetrné kulinářské úpravy. V troubě by se kapr měl péct při teplotě do 150 stupňů. Na smažení je nejvhodnější nepřepálený řepkový olej.
Zákazníci v obchodech omega 3 kapra poznají podle ochranné známky na obalu. Prodává se například v rybí líhni ve Vodňanech a ve fakultní prodejně na Husově třídě v Českých Budějovicích. Jeho cena se pohybuje kolem 85 korun za kilogram. Je to zhruba o 15 procent více než u běžného kapra kvůli nákladům na krmivo a laboratorní kontroly.
Autor: Andrea Zahradníková
Další články v kategorii Potravinářství
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)
- Ovoce meziměsíčně zlevnilo, vejce ale zdražila (16.12.2025)

Tweet



