Jihočeská univerzita má patent na kapra se zdravějším masem
18.12.2013 | Denik.cz
Již třetím rokem si zájemci mohou zakoupit kapra se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin, které působí pozitivně především na lidské srdce. Takzvaný omega 3 kapr je unikátním produktem. Technologii na chov této ryby vyvinuli vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a nechali si ji patentovat. Omega 3 kapr má i svoji speciální ochrannou známku.
Ryby mají kvalitnější maso díky zvláštnímu krmivu. „Chováme je v rybnících s velkým podílem přirozené potravy a přikrmujeme speciální směsí. Ta obsahuje řepkové výlisky a lněné semínko," popsal Jan Mráz z Ústavu akvakultury. Kapří maso má pak vyvážené složení tuků s vysokým podílem omega 3 mastných kyselin.
Díky tomu pozitivně působí na lidské zdraví. Ovlivňuje především rozvoj centrální nervové soustavy u dětí, pomáhá v prevenci obezity a při léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Vědci z Jihočeské univerzity to společně s Institutem klinické a experimentální medicíny ověřili na dobrovolnících, kteří se zotavovali po operaci srdce v Lázních Poděbrady. „Jedna skupina dostávala standardní dietu pro pacienty, druhá stravu obohacenou o dvě porce omega-3 kapra týdně. Ti, kteří konzumovali rybu, měli již po čtyřech týdnech výrazně lepší hodnoty tuků a cholesterolu v krvi," zdůraznil Jan Mráz.
Ryby by v jídelníčku neměly chybět alespoň dvakrát týdně
Choroby srdce a cév patří v České republice, i přes velké pokroky medicíny, stále k nejčastějším příčinám úmrtí. Odborníci se proto shodují, že jako prevenci je potřeba zařadit ryby do jídelníčku minimálně dvakrát týdně. Omega 3 kapr lidem zaručuje vysokou a přísně kontrolovanou kvalitu s prokázanými pozitivními účinky na srdce.
Aby si rybí maso zachovalo všechny zdraví prospěšné látky, vědci z Jihočeské univerzity doporučují používat šetrné kulinářské úpravy. V troubě by se kapr měl péct při teplotě do 150 stupňů. Na smažení je nejvhodnější nepřepálený řepkový olej.
Zákazníci v obchodech omega 3 kapra poznají podle ochranné známky na obalu. Prodává se například v rybí líhni ve Vodňanech a ve fakultní prodejně na Husově třídě v Českých Budějovicích. Jeho cena se pohybuje kolem 85 korun za kilogram. Je to zhruba o 15 procent více než u běžného kapra kvůli nákladům na krmivo a laboratorní kontroly.
Autor: Andrea Zahradníková
Další články v kategorii Potravinářství
- Produkce vodky v Rusku prudce klesá. Spotřeba alkoholu roste (10.07.2025)
- Spor o sójový párek pokračuje. Česko navrhlo zavést chráněné názvy masových výrobků pro celou EU (09.07.2025)
- Temu testuje prodej potravin v Německu, záměr děsí především zemědělce (09.07.2025)
- Mlékárně Olma z Agrofertu loni klesl zisk o víc než třetinu, tržby měla rekordní (09.07.2025)
- Rakouští pěstitelé řepy a cukrovarníci odmítají zvýšení dovozu z Ukrajiny (09.07.2025)
- Babice na Hradecku mají bezobslužný obchod, je čtvrtým v Královéhradeckém kraji (09.07.2025)
- Sýry Apetito budou z Německa, Savencia uzavře mlékárnu v Hodoníně (08.07.2025)
- Od malé místnosti k vyhlášené pekárně. Na Kvildě voní pečivo už 30 let (07.07.2025)
- Currywursty od Volkswagenu míří do supermarketů. Prodává se jich víc než aut (07.07.2025)
- Po rozvodu přišla o všechno. Síť luxusních cukráren vybudovala znovu od nuly (07.07.2025)