Jistotu zdravého masa si zaplatí sami spotřebitelé
23.01.2002 | Denik.cz
Hovězí na pultech podraží. Chovatelé a řezníci se totiž zdráhají zaplatit povinné testování na nemoc šílených krav náklady na jedno poražené dobytče činí 1500 korun - a odnese to zákazník. "V krátké době lze očekávat, že se kvůli testům zvýší cena hovězího v průměru až o sedm procent," tvrdí odborníci.
Peníze na testy mají sice podle slibů ministerstva zemědělství přijít z Bruselu, lze je však očekávat nejdříve v říjnu. A testovat se musí už nyní.
Řezníci tvrdí, že za jakost dodávaného zboží odpovídají chovatelé. "Pokud předpisy vyžadují atest, jsou povinni ho na své náklady zajistit," uvedl Ladislav Steinhauser, předseda Českého svazu zpracovatelů masa. "Tvoří své nabídkové ceny, ať si tedy připočítají i náklady na testy," dodal.
Zemědělci oponují názorem advokátů. "Zákon o veterinární péči hovoří jasně. Náklady spojené s prohlídkou jatečných zvířat a masa je povinen hradit provozovatel jatek, a to paušální částkou stanovenou prováděcím předpisem," sdělil advokát Zdeněk Hraba.
S tímto názorem se ztotožňuje i ministr zemědělství Jan Fencl. Šéf Státní veterinární správy Josef Holejšovský dodává, že příslušné předpisy nehovoří o tom, že by měli testy hradit chovatelé, naopak.
Zástupci velkých obchodních řetězců očekávají zdražení nejpozději v druhé polovině února. Do cen se vedle nákladů na testy promítnou i vyšší výkupní ceny masokombinátů, které si vymohli zemědělci.
"Čekáme, že kilogram předního může zdražit až o sedm korun, zadního nejméně o devět korun, nejdražší svíčková by mohla zdražit až o dvacet korun," předpovídají odborníci.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



