Jubilejní XXV. mezinárodní mlékařský kongres I.D.F.
20.05.1999 | Odborné konference
Karel Zadražil
Katedra chovu skotu a mlékařství, AF, ČZU Praha
“Den mléka 1999” je příležitostí konfrontovat úroveň mlékařství v České republice s mlékařstvím v Evropě a ve světě. Kongres je vždy rovněž prezentací úrovně vědeckého bádání v laktologii. Jubilejní XXV. mezinárodní mlékařský kongres a 82. výročí zasedání I.D.F. konané v AARHUS v Dánsku ve dnech 21.9.-27.9.1998 je minulostí.
Společné většině referátů přednesených v šesti různých komisích (A až F) byla snaha po důsledném dodržování odborných termínů v souladu s definicemi vyplývajícími z potravinového kodexu (CODEX ALIMETARIUM). Velmi aktuální problém současného českého mlékařství právě v souvislosti s uplatňováním zákona o potravinách (zákon č.110/1997 Sb.).
Užívat pouze definované pojmy zdůraznil např. dr. DEETH (Austrálie). Definoval pojmy jako např.: mléko - termizace - pasterizace apod. Poukázal na nutnost sjednotit rovněž teplotní režimy (např. termizace v Kanadě prováděna při teplotě 63oC min. 16 sekund; ve Španělsku užívána teplota 57-68oC několik sekund; v USA termizováno při 62-65oC po 15-20 sekund!)
Naprostá většina publikovaných sdělení prezentovala výsledky analýz mléka a mlékárenských výrobků, které byly získány moderními analytickými přístroji převážně dánské firmy A/S. N. FOSS-ELECTRIC. Využití přístrojů této firmy nejen pro stanovení pevných složek mléka, ale i pro hygienickou jakost mléka vylučuje subjektivní chyby a poskytuje vysokou reprodukovatelnost výsledků. Dr. JOHNSSON (Švédsko) zjistil dotazníkovou akcí mezi členskými státy I.D.F., že převážná většina laboratoří rozborů mléka je uživatelem přístrojů výše uvedené dánské firmy! Využití přístrojů A/S.N. FOSS-ELECTRIC doporučil rovněž dr. SUHREN (Německo). Dr. HAHN (Německo) věnoval svůj příspěvek HACCP systému v souvislosti s hygienickou vlastností mléka.
Stále aktuální je problematika reziduí inhibičních látek v mléce. Skupina odborníků A4 pod vedením dr. BLUTHGNA (Německo) uvedla jako nejčastěji se vyskytující rezidua v syrovém mléce rezidua sanitačních prostředků a rezidua léčiv. Velmi zajímavý referát dr. CHRISTIANSSONA se týkala nově vyvinutých metod detekce a identifikace sporotvorných bakterií v mléce (Bacillus species a Bacillus cereus).
Jménem skupiny A2 referoval dr. SMITH (USA) o problému mastitid. Poukázal na nutnost sjednocení detekčních metod, jakož i sjednocení terminologie! Dále bude vycházet “The mastitis newsletter”, který zprostředkuje rychlé uplatňování výsledků výzkum ve farmářské praxi.
Velmi obsáhlý materiál prezentovala skupina A32 v referátu dr. RASSENA (Dánsko), který se věnoval dojicí technice. Cílem této skupiny je vypracovat standard ISO pro dojicí zařízení. Vůbec poprvé je zmiňováno zcela automatizované dojicí zařízení (dojicí robot).
Dr. TOPPINO z Itálie shrnul výsledky sledování vztahu bodu mrznutí mlék k pevným složkám mléka.
Za skupinu A7, která se zabývá studiem cizích druhů mlék přednesl příspěvek dr. KALANTZOPOULUS (Řecko) věnovaný produkci a užití kozího a ovčího mléka. V souvislosti s narůstající produkcí kozího i ovčího mléka navrhl sjednocení národních standardů do jednotného ISO standardu zahrnujícího nejen fyzikálně-chemické, ale i hygienické ukazatele a hodnoty kozího a ovčího mléka.
83. výroční zasedání I.D.F. se uskuteční pod patronací řeckého národního komitétu I.D.F. v září letošního roku v Athénách. V jednotlivých komisích I.D.F. začala již příprava XXVI. mezinárodního mlékařského kongresu v Paříži (23.9.-28.9.2002).
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



