Kapři na Vánoce mírně dražší
14.11.2005 | Právo
Kapři asi budou na letošním předvánočním trhu vesměs řádově o koruny na kilogram dražší než v loňském roce. Vyplývá to z odhadů odborníků i informací některých rybářských firem. Ceny u prodejců se většinou zvednou o tři až pět procent, odhadl Jan Pintíř z firmy Euagroservis -Dvůr Svojšice, která se zabývá agrárním poradenstvím. Důvodem je podle něj růst nákladů zejména na pohonné hmoty. Kilogram výběrové ryby může přijít na 75 až 83 korun, první třída od 67 do 74 korun. Za stejné peníze jako loni budou moci lidé kapra pořídit spíš jen na sádkách, protože ceny prvovýrobců se zřejmě moc nezmění, dodal.
Podle ředitele Klatovského rybářství Jaroslava Průchy jsou ceny ještě předmětem jednání, ale jeden dvoukilogramový kapr by měl zdražit do pěti korun, tedy asi o dvě až tři koruny na kilogram. Rybáři čtyři roky nezdražovali a náklady rostou, podotkl Průcha s tím, že zmíněný růst není ani pětiprocentní a v předvánočním rodinném rozpočtu nehraje roli.
„Samozřejmě že zvýšení bychom teď trošku potřebovali, protože náklady rostou, ale otázkou je, co je schopen akceptovat trh,“ řekl obchodní manažer firmy Fishmarket Josef Mareš. Velké rybníky se podle něj teprve dolovují a cenu bude společnost stanovovat až podle celkové produkce. Fishmarket je obchodní firma, která ročně prodá zhruba 5000 tun ryb. Produkce ryb v tuzemsku je v posledních letech poměrně stálá a pohybuje se kolem 19 000 až 20 000 tun ročně. Kapři z ní tvoří zhruba 90 procent.
Z celkového objemu se zhruba polovina vyváží. Dovoz se orientuje převážně na mořské ryby, korýše a mlže. Čeští spotřebitelé přitom více konzumují právě mořské produkty a bilance zahraničního obchodu s rybami a rybími výrobky je proto záporná. Spotřeba sladkovodních ryb mírně přesahuje jeden kilogram na osobu ročně, u mořských produktů je to téměř čtyřikrát tolik. Podle ministerstva zemědělství byl letos rok pro produkci ryb vcelku příznivý. Na území ČR je asi 24 tisíc rybníkářsky využívaných vodních nádrží. Plocha rybníků dosahuje 52 000 hektarů. Problémem je především jejich časté zabahnění.
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



