Kaprů bude dost, ceny se zřejmě nezvednou
25.10.2006 | Denik.cz
Úlovky přinejmenším stejné nebo i lepší než vloni hlásí rybáři. „Rybám svědčil hlavně teplý podzim, takže dobře žraly a více narostly,“ řekl Zdeněk Horák z Rybářství Uničov – Nová Dědina. Na vánočním trhu o ryby tedy zřejmě nouze nebude. Cena za kilogram kapra by měla zůstat zhruba stejná jako před rokem, kdy v obchodech stál výběr 75 korun a kapr první třídy 68 korun. I když podle některých rybářů se v ní přece jen odrazí náklady na benzin a energie. Velkoobchodní ceny jsou zhruba o desetikorunu nižší. Kdo chce ušetřit, má možnost získat levnější šupináče přímo na sádkách. Například Rybářství Chlumec nad Cidlinou hodlá zachovat loňské ceny, přímo na sádkách podniku lidé zaplatí za kilogram kapra první jakosti 55 korun. Dalším místem, kde se dají ryby pořídit levněji než v obchodě, jsou přímo hráze rybníků při výlovu.
Ceny kaprů podle rybářů stagnují delší dobu kvůli nižšímu zájmu domácích spotřebitelů. Peter Vavro, ředitel Rybářství v Telci uvedl, že poptávka po sladkovodních rybách v tuzemsku stagnuje nebo spíš mírně klesá. Češi celkově nejsou žádní velcí jedlíci ryb. V průměru jich za rok spořádají 5,5 kilogramu, zatímco v Evropské unii připadá na hlavu a rok jedenáct kilogramů.
Navíc se spotřeba ryb v tuzemsku nezvedá, a když už je lidé jedí, dávají přednost těm mořským. Na sladkovodní šupináče totiž připadá jen pětina spotřeby ryb. Přitom pokud jde například o kapry je Česko po Polsku druhým největším producentem této ryby v Evropě. A ve vývozu našich tradičních šupináčů jsme dokonce jedničky. Z přibližně 19,5 tisíce tun ryb, které se v tuzemsku ročně vyloví, připadá na kapry zhruba sedmnáct tisíc tun. Přibližně polovina ryb končí na stolech v tuzemských domácnostech. Do zahraničí ročně směřuje asi 9,5 tisíce tun šupináčů.
Největšími odběrateli jsou Němci a Slováci. Český kapr putuje i na rakouský, belgický, francouzský či polský trh. Žádaný je podle prezidenta Rybářského Sdružení ČR Jana Hůdy mimo jiné proto, že v polointenzivním chovu roste pomalu, což zlepšuje kvalitu masa.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



