Karlovarský masokombinát Prima se snaží proniknout na německý trh
04.11.2004 | Karlovarské noviny
Karlovarský masokombinát Prima se snaží proniknout na německý trh s masem a masnými výrobky. V Německu proto dokonce zaměstnal svého obchodního zástupce, který pravidelně navštěvuje obchody, a produkty Primy tam nabízí. Řekl to jednatel společnosti Luděk Šleis. "Zajímá nás především příhraniční oblast, ale klidně půjdeme i dál, pokud získáme zajímavý kontrakt. Už jsme od vstupu České republiky do Evropské unie dodali kolem šesti tun vepřových půlek například do Kolína nad Rýnem nebo Brém a Jeny. Uchytit se v menších obchodech s masnými produkty je ale mnohem těžší," uvedl. Podle Šleise se musí německý obchodní zástupce Primy potýkat s nedůvěrou místních obchodníků vůči českému zboží. Naráží i na jejich patriotismus. "Přitom jim nabízíme zboží kvalitativně srovnatelné s německým, mnohdy i lepší. Dokonce jsme museli sehnat dodávku německé výroby a s německou poznávací značkou. Někteří prodejci zájem o naše produkty měli, ale říkali, že když u nich zastaví český automobil, nevypadá to prý dobře," dodal.
Prima letos vyslala na porážky v několika německých městech, například Hofu či Goldbachu, také 40 profesionálních řezníků, kteří tu bourají maso. O kvalitní řezníky je podle Šleise v Německu zájem. "Pracují pod Primou na smlouvu o provedení práce a domnívám se, že spokojenost je na všech stranách. Němečtí partneři je hodnotí velmi dobře, řezníci si slušně vydělají a netratí ani Prima. Náš podíl z fakturace za provedou práci je 15 procent," poznamenal jednatel. Prima se s německými partnery snaží obchodovat několik let. Například před třemi roky vyvezla do bývalé NDR kolem 100 tun vepřových půlek. Ochranářská opatření tamní administrativy byla ale podle Šleise tak byrokratická a nepříjemná, že obchodování překazila. Masokombinát Prima vykázal do konce srpna ztrátu kolem dvou milionů korun. Ve stejném období roku 2003 měl přitom zisk asi dva miliony korun. Podle Šleise je ztráta způsobená především vysokým investicemi kolem 12 milionů korun z vlastních provozních prostředků do nových prodejen v obchodních řetězcích.
Další články v kategorii Potravinářství
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)
- Ovoce meziměsíčně zlevnilo, vejce ale zdražila (16.12.2025)
- I přes možné dotování od obchodníků ceny vajec příští rok porostou, tvrdí odborníci (16.12.2025)
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)

Tweet



