Kde dřív tekly splašky, plavou lososi
23.10.2003 | Mladá fronta Dnes
Do Labe v blízkosti Pardubic se po mnoha desetiletích vrátili lososi a amuři. Podle odborníků to znamená, že Labe, které ještě před nedávnem zamořovaly splašky několika průmyslových závodů, se stává čistou řekou. "Návrat těchto ryb je skutečně znamením, že je řeka zdravá. Ostatně změny jsou vidět i na tom, že se na břehy Labe vrátili rybáři, což bylo před lety nemyslitelné," řekl mluvčí ministerstva zemědělství Martin Severa. Labe bylo navíc během letošního léta tak teplé, že si amuři dokonce řeku vybrali jako místo pro rozmnožování.
To rybáři považují za přírodní raritu, protože ryba pocházející z Číny se v Česku nerozmnožuje. "Tento mimořádný úkaz zjistili rybáři nedaleko Chvaletic, kde našli čerstvě narozené ryby. Amur je sice rozšířený například v rybnících, ale u nás se nerozmnožuje. Aby vyrostlo životaschopné hejno, musely by se ryby vytřít na stejném místě ještě v dalších deseti letech," řekl Severa.
Mezi rybáři je amur vcelku oblíbená ryba. "Maso má výjimečnou chuť a u velkého počtu lidí nahrazuje na vánočním stole kapra. Je také trochu větší a maso má světlejší barvu. Jeho původ je v Číně, a proto také při zaseknutí bojuje silně a energicky jako žádná z našich ryb," popisuje rybář Richard Zedník. Že by mohlo být Labe čisté, si mnoho lidí z Pardubic nedokáže představit. Dodnes je pro ně synonymem špinavé, zapáchající řeky. "Když jsem jako malý chodil ráno do školy kolem Labe, mělo každý den jinou barvu," říká osmatřicetiletý muž z Pardubic.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



