Kdyňští myslivci pustili bažanty
13.03.2002 | Domažlický deník
Otec a syn Praštilovi vysadili do volné přírody čtrnáct kohoutů a slepic. Jejich novým domovem je les v okolí Hájovny.
Už druhým rokem se snaží členové kdyňského Mysliveckého sdružení Koráb o navrácení bažanta zpět do přírody.
Zatímco pro první pokus byla vybrána lokalita za bývalými kasárnami, kde populaci vysazených bažantů zdecimovaly přemnožené lišky, nyní bylo dalších čtrnáct kohoutů a slepic vysazeno na příhodnějším místě u cesty vedoucí na Hájovnu. "
Vybrali jsme místo, kde budou mít bažanti klid, v blízkosti je i voda, přirozené úkryty, ale zároveň budeme sledovat vysazené bažanty a hlídat před predátory z blízkého posedu,"
pochvaluje si Josef Praštil. Celá tato akce si vyžádala minimální náklady, neboť vysazovaní opeřenci jsou z vlastního odchovu. "
Vychovat bažanty z vajec dalo hodně práce. Poda-řilo se nám ale sehnat levné krmení, takže jsme se obrnili trpělivostí a výsledek se dostavil," řekl Josef Praštil mladší. O vysazení bažantích kohoutů a slepic se kromě otce a syna Praštilových zasloužil i předseda mysliveckého sdružení Karel Kacerovský. Pro svůj záměr nalezli pochopení i u hospodáře myslivecké organizace Petra Nováka.
Cílem kdyňských myslivců je vrátit bažanta do míst, kde se dříve vyskytoval v hojném počtu. "
Ne u každého myslivce se ale tato akce setkala s pochopením. Někteří členové sdružení tvrdili, že se v okolí Kdyně vyskytuje dostatek černé zvěře, tak proč se zabývat bažanty," uvedl Praštil, který ví, že letos se ještě bažant střílet nebude.
"Uvidíme, jak se letos vysazeným bažantům bude dařit. Rádi bychom, aby se skupině, kde je poměr kohoutů ke slepicím jedna ku jedné dařilo, a v příštím roce vysadíme další. Jen poměr slepic bude větší," dodal obětavý myslivec.
Ze záchytné klece vypustili otec a syn Praštilové skupinu bažantů, která má obohatit tamní přírodu. To, zda obohatí i jídelníček kdyňských myslivců se rozhodne až za pár let.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



