Klady a zápory používání antibiotik u drůbeže

Podle závěrů nejnovější analýzy rizik, resp. přínosů antibiotik v chovu drůbeže, prováděné v Ústavu veterinárního lékařství univerzity v Minnesotě, mohou pozitivní účinky používání antibiotik na lidské zdraví převažovat nad jejich riziky. Studie byla zaměřena na antibiotikum tylosin a jeho používání u drůbeže. Byl vypracován matematický model pro hodnocení potenciálního rizika vytvoření bakteriální rezistence k antibiotikům na lidské zdraví a na druhé straně pro hodnocení potenciálních přínosů z předpokládaného snížení rizika alimentárních onemocnění v důsledku snížení hladiny patogenů v mase ze zdravější drůbeže.

Podle názoru výzkumníků je "rezistence k antibiotikům problémem jak v humánní medicině, tak v živočišné výrobě, ale vytvořený model ukazuje, že snížený počet infekcí a dnů onemocnění spojených s používáním antibiotika tylosinu u drůbeže výrazně překračuje zvýšení zdravotního rizika u člověka spojeného s rezistencí vůči antibiotikům způsobené používáním tylosinu". Výzkum byl financován společností Elanco (divize pro animální zdraví společnosti Eli Lilly), která je výrobcem antibiotika tylosin.http://www.foodsafetytoday.com

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info