Klatovské rybářství zpracuje letos 340 tun ryb, třetinu mořských

Zhruba 340 tun ryb, z toho 30 procent mořských druhů, zpracuje letos Klatovské rybářství ve svém závodě na zpracování ryb v Tajanově. Celková produkce bude o 20 tun vyšší než loni. Po únorovém rozšíření by mohla firma zpracovávat zhruba 600 tun, na což jí ale zatím chybí odbyt. Řekl to ředitel Klatovského rybářství Jaroslav Průcha. Největší zájem o porcované ryby mají obchodní řetězce, které nakupují 80 procent produkce podniku. Firma, která má nyní tržní podíl v ČR kolem osmi procent, zatím porcovanou rybu nevyváží a chce obsadit český trh. Navíc Němci, kteří odebírají zhruba 45 procent roční produkce podniku činící 1050 tun, požadují živou rybu - zejména kapra do hmotnosti 1,5 kilogramu. Druhý největší producent ryb v zemi po Rybářství Třeboň už investoval do tajanovského závodu, otevřeném v říjnu 1998, 35 milionů korun. Provoz s 25 zaměstnanci plně odpovídá normám EU. Do letošního rozšíření provozu, který je "dvojkou" z pěti velkých a celkem osmi certifikovaných zpracoven v republice, vložil 15 milionů korun, čtyři miliony poskytl evropský program Sapard. Roční spotřeba sladkovodních ryb v ČR je nízká a drží se čtyři roky kolem kilogramu na osobu. Konzumace mořských ryb, s jejichž zpracováním začala firma předloni, mírně roste a je kolem 4,4 kilogramů na hlavu. Tajanovský provoz zpracovává největší množství pstruha a kapra - shodně přes 100 tun, následuje makrela kolem 70 tun a tolstolobik. Prodej porcovaných ryb loni zajistil firmě tržby 31 milionů korun, tedy čtvrtinu z celkového ročního prodeje Klatovského rybářství. Letošní odhad tržeb je mírně vyšší.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info