Klonování: postup k záchraně živočichů
03.10.2001 | Hospodářské noviny
Jednu z možností, jak ohrožené druhy, jež se obtížně rozmnožují v zoologických zahradách, uchovat do doby, než budou jejich přirozená prostředí obnovena, bude zřejmě představovat i klonování.
Týmu vědců vedeném doktorem Pasqualinem Loiem z univerzity v italském Teramu se totiž podařilo vytvořit mezidruhový klon, a to díky tomu, že vzali jádro z tělní buňky mrtvé samice muflona a vejce z běžného druhu ovce.
"V případě, že by všechna zvířata určitého ohroženého druhu znenadání zemřela, a pokud by se podařilo do 18 až 24 hodin získat jejich genetický materiál, mohl by se tento druh zachránit," řekl BBC Michael Clinton z Institutu ve skotském Roslinu, který se na klonování muflona rovněž podílel.
Odhaduje se, že počet živočišných druhů na Zemi se nyní pohybuje mezi deseti až sty milióny, přičemž zhruba 15 až 30 tisíc za rok jich vymírá. Mnohé zoologické zahrady převážně ve Spojených státech již nyní uchovávají zmražené sperma i tkáně ohrožených zvířat. V Evropě se ale zmrazování příliš nevyužívá.
Není-li sperma k dispozici, stačí pro klonování zachovat jinou tkáň. Avšak i klon potřebuje matku a jen málo ochránců zvířat by souhlasilo s tím, aby se odchytávala samice ohroženého druhu žijící v přírodě. Vyřešit tento problém tedy znamená navíc využít jako náhradní matky jiný, ale běžný živočišný druh.
Ještě před několika lety se vědci domnívali, že ke klonování nelze použít mrtvé buňky, nyní ale tým, v němž byl i Josef Fulka, Jr., z Výzkumného ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi, dokázal opak.
"Zjistili jsme při tom spoustu zajímavých věcí," řekl. "Například když se buňka zabije velkým násilím, třeba hodí-li se do kyseliny sírové, klonovat se nedá. Je lepší, když umře přirozeným způsobem."
Další čínsko-americký tým nyní pracuje na tvorbě mezidruhového klonu ohrožené pandy a medvěda černého.
Další články v kategorii Potravinářství
- Moravskoslezské cukrovary budou mít v Opavě novou kotelnu za 250 milionů Kč (20.05.2024)
- Danone potvrdila odchod z ruského trhu, uvedla média (20.05.2024)
- Pivo je za 60 korun už i v menších městech, hospody zavírají (20.05.2024)
- Střízlivý přípitek. Svou cestu si razí nealkoholické varianty šumivých vín (20.05.2024)
- Vratislavickou kyselku přírodní, citronovou a pomerančovou doplnila maracuja (20.05.2024)
- Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje. Prospějí ekonomice i ekologii (19.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily (16.05.2024)
- Zlevňování potravin skončilo (15.05.2024)
- Brambory meziročně podražily skoro o polovinu. Klesá zájem o ty ve slupce (15.05.2024)