Koláče dobývají Ameriku

Firma z texaského Houstonu šíří typické české pečivo, v amerikanizované verzi, po celých Spojených státech. Koláče, tradiční české pečivo s názvem, který je pro Američany exotický, expandují mimo Texas. Přistěhovalci z Čech a Moravy začali v Texasu péct koláče před více jak 100 lety. John a Jerri Banksovi nyní doufají, že se svými pekařstvími - kavárnami Kolache Factory navážou na tradici.

Koláčová síť. Firma, která měla 14 prodejen v Houstonu, začala expandovat přede dvěma lety, kdy přidala franšízová pekařství - kavárny v Indianapolis, St. Louis, Phoenixu a Louisville. Letos v létě otevírá obchodní místa v Denveru a texaském McAllenu (v údolí Rio Grande) a do konce roku v Cincinnati, Washingtonu, Atlantě, San Antoniu, Minneapolisu/St. Paulu a ve floridské Tampě.

Banks má ambiciózní cíl: do roku 2008 vytvořit síť 200 pekařství-kaváren po celých Spojených státech.

Firma rozesílá pečivo do řady států USA. Koláče upeče, zmrazí, zabalí a expresně, týž den, expeduje.

Podle Bankse jsou klíči k popularitě produktu jak jeho chuť, tak snadná transportovatelnost. Američané oceňují, že koláče se jedí snadno a jejich obsah nešpiní oděv. Lze si je vzít, zakousnout se a jít.

Češi v Texasu. Koláče, většinou s ovocem, a nikoli od firmy Kolache Factory, se prodávají v mnoha předměstských pekařstvích v dnešním Texasu. Jsou jedním z přínosů, které státu osamělé hvězdy přinesli Češi a Moravané. Přistěhovalectví z naší země do Texasu začalo v polovině 19. století. Za první centrum této imigrace je považováno město Fayetteville. Dnes žijí lidé českého a moravského původu po celém Texasu a na jihu a západě části státu existují izolované české komunity. Koncentrace českých obcí v 15 okresech dává kultuře a tradicím našich krajanů významný profil.

Sčítání obyvatelstva v roce 1990 vykázalo 282 562 Texasanů s českými předky. Jiné zdroje, včetně organizace Texasané českého původu, uvádějí, že počet našich krajanů se blíží jednomu milionu.

Vliv Čechů na texaskou kulturu je však těžké vyjadřovat jejich počtem. Vždyť do vzniku Československa americké imigrační úřady často uváděly jako zemi jejich původu Rakousko.

Většina přistěhovalců z naší země do Texasu pocházela z Moravy, a pokud mluví česky, projevuje se to dodnes na jejich dialektu.

Na největší veřejné vysoké škole v Texasu, University of Texas v Austinu, dnes vyučují češtinu na katedře moderních jazyků. Rozhlasové vysílání v našem jazyce lze slyšet ve středním Texasu. České polky a valčíky i hudební nástroje, jako akordeon, se na texaské půdě propojily s mexickou hudbou. Toto dědictví je dodnes živé v texaském hudebním stylu "tejano".

Četné české kapely hrávají na tanečních zábavách a na dobročinných církevních akcích v celém Texasu. V Ennisu, nejsevernějším českém městě ve státě, se každý rok v květnu koná Národní festival polky.

Naši krajané v Texasu pořádají několik koláčových festivalů. V červnu v East Bernardu, v září v Caldwellu a v Halletsvillu.

Organizátoři caldwellského koláčového festivalu, který se letos koná v sobotu 11. září, uvádějí: "Koláčový festival je oslavou oživení českého dědictví. Okres, který byl v zásadě českým osídlením, si uvědomil, že jeho vzácná identita odchází. Nové generace neznají jazyk, hudbu či umění svých předků. Chceme upozornit na krásu, talent a radosti českého národa. Zatančete si polku a zazpívejte si s hudebníky. Pochutnejte si na pravém etnickém jídle a otevřete svoji duši, aby se naplnila českým kulturním dědictvím."

Šlo to ztuha. Bankse a jeho manželku napadlo prodávat koláče v roce 1982. Hledali obchod, ve kterém by mohli začít podnikat, a všimli si zrušené prodejny koláčů v Houstonu. Přestože nemají české předky, rozhodli se, že se budou živit prodejem tohoto pečiva. Banks měl zkušenost z práce pro texaskou pekárnu Mrs Baird's a jeho žena praxi z finančnictví.

Otevření prvního obchodu představovalo investici 7000 dolarů, ale podnikání bylo obtížné. V Houstonu právě začala dekáda poklesu ropného průmyslu a navíc si Banksovi pro svůj obchod vybrali nevhodné místo.

Byznys se zlepšil přestěhováním pekařství-kavárny v roce 1985 a rozjel se v roce 1987 otevřením nového obchodního místa v centru Houstonu.

V roce 1997 se manželé Banksovi pokusili expandovat do New Orleansu, ale bez úspěchu. Příčinou bylo opět nevhodné umístění prodejny. Firma se vypravila za hranice Texasu až v roce 2002, kdy se uchytila v Indianě.

Dobrou chuť. Kolache Factory nabízí klientům moderní variaci pečiva, "které se před staletími zrodilo ve východní Evropě", uvádějí internetové stránky firmy (www.kolachefactory.com). "Kolaches" mají dvě desítky náplní. V pekařstvích-kavárnách Kolache Factory si klienti mohou dát také kávu a škálu jiného pečiva, včetně croissantů a jablečného závinu.

Firma Kolache Factory propaguje koláče jako "ideální jídlo v jakoukoli dobu", a nabízí proto klientům koláče snídaňové, obědové i svačinové. A protože je lze rozpéci v troubě, lidé je prý často žádají i na večeři.

Největší popularitě se těší "kolaches" plněné klobásou a sýrem. Lidem, kteří drží dietu, doporučuje firma koláče plněné citronem a jiným ovocem.

Poameričtění, či jistá mcdonaldizace koláčů jsou zřejmé z toho, že jako "kolache" měsíce firma v červenci doporučovala koláč s klobásou, sýrem, chilli a hořčicí.

A ceny? Například koláč s klobásou stojí 79 centů, tucet 8,53 dolaru; ovocný koláč 89 centů, tucet 9,61 dolaru. Nejdražší je koláč s klobásou a sýrem: jeho cena činí 1,81 dolaru, za tucet se platí 19,55 dolaru.

O mezinárodní expanzi zatím firma Kolache Factory nehovoří. Její průnik na český trh a souboj s našimi pravými koláči by byly pikantní.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info