Kolik potravinářských firem skončí
22.12.2003 | Právo
Na základě dosud průběžně probíhajícího hodnocení zpracovatelských provozů Státní veterinární správa ČR (SVS) odhaduje, že z celkového počtu zhruba čtyř tisíc provozů, které podléhají přísné veterinární legislativě Evropské unie, to znamená těch, které mají ambice podílet se svými produkty na komunitárním trhu, jich do 31. prosince 2003 skončí okolo 320. Ani toto číslo ovšem není podle SVS ještě zcela definitivní. "Zatím lze říci, že tato skupina se skládá ze 64 provozů s velkou kapacitou, ze 155 provozů s malou kapacitou, dále ze 23 drůbežích provozů, 41 samostatných mlékáren či mlékárenských provozů. Provozů zpracovávajících ryby je 8, ostatních, tedy zejména zpracovávajících vejce a zvěřinu, je celkem 29," sdělil Právu mluvčí SVS Josef Duben. Jak mluvčí připomněl, nejde o čísla, která by byla nějak extrémně vysoká. Modernizace a zavírání nevyhovujících provozů probíhají totiž neustále. Za období od 30. června 2001 do 30. listopadu 2003 ukončilo podle podkladů SVS z různých důvodů svoji činnost téměř 500 potravinářských provozů (přesně 494). Potravinářskými provozy, podléhajícími nynějšímu veterinárnímu hodnocení, se rozumí především provozovny, v nichž probíhá určitý výrobní či technologický proces, například porážka zvířat nebo zpracování mléka. Provoz v tomto smyslu se tedy vždy automaticky nerovná podniku. Existují i velké potravinářské podniky, jejichž některé provozovny náročným požadavkům EU nevyhoví a už byly či teprve budou uzavřeny. Podniky to řeší zpravidla přesunem svých výrobních kapacit do novějších, veškeré podmínky splňujících provozů.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



