Kolkování alkoholu začne 1. července

MLUVČÍ ZÁPADOČESKÝCH CELNÍKŮ JITKA BLAHUTOVÁ ŘEKLA PRÁVU:

* Od 1. července nabývá účinnosti zákon o povinném značení lihu. Jaké změny přinese a jak se dotkne veřejnosti?

Hlavní změnou, kterou zákon přinese, je povinnost značení lihovin ve spotřebitelském balení kontrolní páskou. Kolek zelené barvy bude umístěn přes uzávěr lahve. Všichni výrobci a dovozci začnou lihoviny kolkovat od 1. července.

* Výrobci, ale také prodejci mají určitě ještě zásoby nekolkovaných lihovin. Budou mít čas na jejich doprodej?

Nekolkované lihoviny mohou doprodávat do konce letošního roku. Důležité ale je, že nekolkované lihoviny mohou prodejci doprodávat jen s podmínkou, že provedou k 1. 7. inventarizaci zásob lihovin a nahlásí jejich soupis příslušnému celnímu úřadu. Zdůrazňuji, že inventarizaci musí provést všechny právnické a fyzické osoby, které prodávají, skladují a dovážejí lihoviny. Týká se to všech skladů, obchodů, ale také veškerých provozoven, kde se lihoviny rozlévají ke konzumaci jako například v restauracích.

* Co provozovatelé riskují, pokud inventuru neudělají?

Zákon je v tomto ohledu velmi přísný. Ten kdo neprovede inventarizaci zásob a neoznámí výsledky celnímu úřadu, dopustí se správního deliktu. Pokud se při kontrole zjistí, že prodejce prodává nebo skladuje nekolkované lihoviny a nebude mít jejich inventurní soupis orazítkovaný celním úřadem, vystavuje se pokutě minimálně 50 tisíc korun.

* Jak má inventurní seznam vypadat?

Na inventurním seznamu se uvede druh a značka lihoviny, výrobce, obsah lihu, objem balení, počet balení, datum vyhotovení, razítko a podpis odpovědné osoby. Seznam odevzdá provozovatel nejdéle do 31. 7. 2005 celnímu úřadu a orazítkovaný stejnopis mu zůstane pro případnou kontrolu. Inventura se vztahuje na lihoviny ve spotřebitelském balení od 0,2 litru a s obsahem od 15 % objemových etanolu.

* O této povinnosti inventarizace určitě málokdo z prodejců ví. Bude celní správa každého z nich o této povinnosti informovat?

To, bohužel, není možné, prodejců lihovin je velmi mnoho a jejich přesnou databázi nemáme k dispozici. Snažíme se je informovat dostupnými cestami o tom, aby povinnost inventarizace ve vlastním zájmu splnili. Na celních úřadech jsou zřízeny informační linky (Plzeňský kraj 377 294 180, Karlovarský kraj 353 248 243), v šíření informace nám pomáhají krajské, městské a obecní úřady, finanční a živnostenské úřady. Věříme, že se do července informace k obchodníkům dostane.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info