Komisaři nejprve rozsévali nervozitu, ale pak i radost
29.01.2004 | Noviny Vysočiny
Provozy rodinného podniku Drůbež Vysočina v Moravských Budějovicích a drůběžárnu bratří Sobotků ve Stříteži pod Křemešníkem na Pelhřimovsku prověřovali včera komisaři Evropské unie. Zaměřili se na dodržení hygienických norem před vstupem země do EU. "Na jejich návštěvu nehledíme ve zlém, naopak, vítáme ji. Klientele potvrdíme, že splňujeme podmínky Evropské unie a jsme schopni produkty vyvážet. Budeme mít vůči nim čisté svědomí,"očekával generální ředitel podniku Bohuslav Čtveráček. Přiznal, že investice do modernizace provozu byly nemalé. Celá rodina si uvědomila hned při odkoupení podniku, že nepůjde o lacinou záležitost. Na splnění norem Evropské unie měla pouhý rok.
Oba komisaři se po seznámení s historií a současností provozu zakuklili do bílých skafandrů a odešli do výroby. Ředitel podniku se s nimi rozloučil až před půl čtvrtou. Cekou rodinu v tu chvíli opanovala radost, provoz prošel bez ztráty kytičky. Majitelé střítežské drůbežárny připravili zařízení proevropsky již při samotném budování nízkokapacitních kuřecích jatek. "Už tehdy jsme na přísnější normy brali ohled, takže bychom měli být dobře připraveni. Jak to ale dopadne, to teprve uvidíme,"nezakrýval nervozitu Zdislav Sobotka. Drůbežárna dává práci deseti lidem, roční obrat nepřesahuje 150 tisíc kuřat ročně. (mč, vim
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



