Kompenzační růst zlepšuje křehkost masa u prasnic
25.01.2005 | ÚZPI
Postmortální proteolýzu a křehkost masa je možné ovlivňovat různými výživovými strategiemi (např. omezeným krmením, aplikací krmiva ad libitum a kompenzačním růstem). Ke kompenzačnímu růstu dochází u prasata po aplikaci krmiva ad libitum, které následuje po období omezeného přísunu krmiva.Podle pokusu provedeného v Dánsku kompenzační růst aplikovaný u prasniček je jednou z možností zvyšování křehkosti vepřového masa bez omezování porážkové hmotnosti nebo procenta masa. U kanečků nemá kompenzační růst nepříznivý vliv na křehkost nejdelšího svalu, ale křehkost ostatních svalů může být kompenzačním růstem snížena.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



