Konkurz Vambereckého masa uzenin je téměř u konce
11.11.2003 | Mladá fronta Dnes
Konkurzní řízení v masokombinátu Vamberecké maso uzeniny z Vamberka na Rychnovsku je po takřka třech letech těsně před koncem.
Zhruba dvě stě třicet věřitelů, kterým zkrachovalá firma dluží peníze, se však z toho moc radovat nemůže. Proti jejich pohledávkám v celkové hodnotě pět set šedesát milionů korun stojí výnos z konkurzu, jehož výše je pouhých dva a půl milionu korun. "Upřímně řečeno, nečekal jsem žádné zázraky, ale tento výsledek pro nás znamená, že z pohledávky ve výši několika set tisíc korun nedostaneme zpět nic," vyjádřil své rozhořčení jeden z věřitelů, který si však nepřál zveřejnit jméno.Správce konkurzní podstaty Vlastimil Marhan má však na výsledek konkurzního řízení jiný názor. Přes slabý výnos podle něj končí úspěchem, protože se masokombinát podařilo až do prodeje udržet ve funkčním stavu a zachovat v něm pracovní místa.
"Při uzavření závodu by náklady konkurzu byly stejné nebo ještě vyšší, ale lidé by přišli o práci," řekl Marhan. Celkem konkurzní správce získal z prodeje majetku masokombinátu téměř padesát tři miliony korun. Převážnou část příjmů však pohltily náklady na udržení podniku v provozu. Jedenáct milionů korun také připadlo na oddělené věřitele, kteří měli své pohledávky kryté zástavami. Rozdělení výnosu z konkurzu mezi věřitele by se podle Marhana mohlo uskutečnit do několika měsíců. Hlavní výrobní areál podniku ve Vamberku loni na podzim koupila v dražbě za dvanáct a půl milionu korun společnost Maso uzeniny Vamberk. "Zaměřili jsme se na výrobu konzerv a zásobování regionálního trhu masem," řekl spolumajitel Masa uzenin Vamberk Karel Vařeka.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



