Kontroly rizika salmonel v chovech nosnic
24.06.2008 | vetweb.cz
Mise z Potravinového a veterinárního úřadu zhodnotila náš systém kontrol
Mise z Potravinového a veterinárního úřadu - Food and Veterinary Office, orgánu Generálního ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele zhodnotila náš systém kontrol při produkci vajec. Zaměřila se na rizika salmonelóz v chovech nosnic, líhních, distribuci, balírnách a zpracovnách. Inspektoři prověřovali jak provádí kontrolu sám chovatel, jak probíhá třídění a balení vajec, jak funguje systém dohledatelnosti a hodnotili úroveň spolupráce dozorových orgánů a hygienické služby. Ověřovali opatření v případě výskytu salmonelózy a systém veterinární laboratorní diagnostiky.
Zkoumali také Národní program pro tlumení salmonel v reprodukčních chovech a v chovech nosnic. Tyto programy byly v ČR na základě evropské legislativy zahájeny 1. 1. 2007. Během osmi dnů navštívili členové mise reprodukční chovy drůbeže, chovy nosnic, líhně, třídírny a balírny vajec a výrobny krmných směsí v Ústeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji a pracoviště státního veterinárního dozoru a Státní veterinární ústavy v Praze a Olomouci.
Nenalezli žádné závažné nedostatky, které by odůvodňovaly přijetí nějakých ochranných opatření vůči ČR ze strany Evropské komise. Naopak konstatovali, že systém provádění Národních programů na tlumení salmonel je nastaven velice dobře a z předložených výsledků vyplývá, že již v současnosti můžeme pozorovat jeho účinnost. Rovněž bylo konstatováno, že systém českého státního veterinárního dozoru je schopen přijímat v případě vzniklých problémů okamžitě správná a odpovídající rozhodnutí.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



