SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ
17.05.2024 | ČTK
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) analyzuje složení želatinových bonbónů, po jejichž požití zkolabovala žákyně základní školy v Hradci Králové. V bonbónu měla být psychotropní látka muscimol, která se vyskytuje v muchomůrce červené. V laboratoři se také zjišťuje přítomnost látky psilocybin a dalších, které mohou působit jako psychotropní, případně mohou působit zdravotní komplikace. SZPI kvůli analýze udělala kontrolní nákup v internetovém obchodě, kde nakupovala i žákyně, avšak ještě dříve než se její případ objevil. ČTK to řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva, na případ dnes upozornil Český rozhlas.
Podle Kopřivy se v laboratoři nyní dělá širokospektrální analýza, která dá odpověď na to, jaké látky a v jakém množství se v bonbónech nacházejí. Muscimol je psychotropní alkaloid přirozeně se vyskytující v muchomůrce červené a příbuzných druzích. Psilocybin obsahují přirozeně lysohlávky, způsobuje halucinogenní stavy. "V případě zjištění nadlimitní přítomnosti hodnocených látek nebo v případě vyhodnocení potraviny jako škodlivé nařídí SZPI stažení potraviny z tržní sítě a zahájí správní řízení o uložení pokuty," uvedl Kopřiva.
Ten také uvedl, že i když na sáčku s bonbóny byla informace o tom, že jde o produkt pro technické využití, je zjevně určený k lidské konzumaci. "Takové označení tedy není důvodem, abychom u těchto výrobků neprováděli kontroly a neprověřovali jejich soulad s požadavky potravinového práva. Toto stanovisko SZPI podpořily i judikáty tuzemských soudů," uvedl Kopřiva.
Inspekce intenzivněji kontroluje výrobky s návykovými látkami od 6. března. Důvodem je platná legislativa, která reagovala na zvýšenou dostupnost výrobků s látkou HHC a podobnými a na případy, kdy nezletilí skončili po požití v nemocnicích.
mei gcm
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Nové silo na 50 000 tun v cukrovaru v Dobrovici uskladní už letos vyrobený cukr (03.06.2024)
- Královské ovoce je teď všude: Chrání proti rakovině, dodává energii, bourá stres (03.06.2024)
- Farma Bezdínek na Karvinsku vybudovala skleník pro rajčata a energocentrum (31.05.2024)
- Obliba plísňových sýrů v ČR roste, Jihočeská niva je mlékárenským výrobkem roku (31.05.2024)
- Varování pro spotřebitele: salmonela v chlazeném kuřecím mase ze zahraničí (31.05.2024)
- Pomerančový džus je rekordně drahý, zkoušejí se mandarinky (30.05.2024)
- Nové silo na 50.000 tun v cukrovaru v Dobrovici uskladní už letos vyrobený cukr (30.05.2024)
- Pivovarnictví není v krizi, je v dobré kondici, míní prezident svazu minipivovarů (30.05.2024)
- Svaz: Spotřeba mléka loni klesla o zhruba tři kilogramy na 255 kg na osobu ročně (30.05.2024)
- Mlékárna Klatovy je čtvrtým největším výrobcem mozzarelly v Evropě (29.05.2024)