Kouzlo žitného pečiva
27.05.2021 | pekarske-technologie.cz
Klasický pšeničný chléb a tukový rohlík sice stále dominují českému trhu, avšak poptávka se v posledních letech čím dál tím víc přesouvá do oblasti zdravějšího pečiva. Dle průzkumu řetězce Albert se nejčastěji jedná o celozrnné či žitné pečivo. Albert však není jediný řetězec, který na tento trend přišel, což se projevuje na neustálém rozšiřování nabídky žitného, žitno-pšeničného a pšenično-žitného pečiva ve velkých řetězcích i malých řemeslných pekárnách.
Žito- půl zdraví
Žitná zrna jsou podobná pšeničným, mají však výraznější chuť a hutnější strukturu. Co je však obzvláště důležité, nutriční hodnota žitného pečiva je podstatně optimističtější než u výrobků ze pšenice. Obsahuje notnou dávku vlákniny, železo, vápník, draslík, zinek, vitamin E a B. Obsah těchto prospěšných složek potom závisí na kvalitě a typu použité žitné mouky. Průměrně však jeden plátek žitného chleba obsahuje pro představu například 2,7 g bílkovin, 2 g vlákniny, 5% denní dávky železa a 7,5% denní dávky vitaminu B6.
Svým vysokým obsahem vlákniny dodává žitné pečivo pocit sytosti a tlumí tak chuť k jídlu. Vláknina se zase postará o dobré trávení. Navíc mají produkty z žitné mouky nízký glykemický index a tím udržují pod kontrolou i hladinu krevního cukru.
Tyto vlastnosti žitného pečiva jsou široké věřejnosti již většinou známé. Méně známým faktem však je, že žito obsahuje i fytoestrogeny, které prokazatelně pozitivně ovlivňují hormonální rovnováhu a vyrovnávají hladinu estrogenu.
Žitné pečivo si tedy zákazník může vychutnat, i když dodržuje zdravou životosprávu a bez výčitek jej může zařadit do svého jídelníčku. Stále je však potřeba počítat s tím, že i žitné pečivo obsahuje lepek a je tedy zapotřebí jisté střídmosti a vzhledem k obsahu sacharidů je lepší ho konzumovat v ranních hodinách nebo při fyzickém vytížení i v průběhu dne.
Autor: redakce
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



