Křivoklátské arašídy
03.12.2007 | ÚZPI
Zdravý a chutný dárek k Mikuláši.
Nový výrobce na české bioscéně, společnost Česká včela, připravil pro předvánoční trh nový výrobek, Křivoklátské arašídy s českým biomedem od "Pošumavských včeliček" pana Dr. Ing. Jana Pintíře, Ph. D., z krásné oblasti vodního hradu Švihova nedaleko Klatov.
Jedná se o dražované (*) arašídy obalené ve třtinovém cukru, které vynikají příjemnou sladkostí spojenou s chutí arašídů. Arašídy jsou ve 100% biokvalitě a vyrábějí se v příchutích:
1. s lesním medem:
2. s akátovým medem
3. s javorovým sirupem
Cena všech druhů arašídů se pohybuje do 20,- Kč, společnost Česká včela nabízí tyto výrobky také ve zvláštním dárkovém balení. Výrobky můžete zakoupit v obchodech s biopotravinami a zdravou výživou.
(*) Dražování je technologický postup, který používali již v antickém Řecku, kde byly na vložky přírodního původu, především ořechy, nanášeny přírodní substance. Odtud také pochází původní význam slova dražé, řecké slovo "tragemata" totiž označuje pamlsek či dezert. V 8. století byl v islámských zemích využit princip dražování např. pro nanašení medu či arabské gumy na různé druhy semen. Výroba dražé se rychle rozšířila i do Evropy. Středověká Francie je známa prudkým rozvojem výroby dražé pro využití v medicíně - např. potahování hořkých léčiv již vzpomínaným medem či pro stříbření nebo dokonce pozlacování tablet pro osoby vyššího stavu. V 19. století se díky všeobecnému rozšíření pěstování cukrové řepy, resp. třtiny stal podstatně dostupnější cukr, což vedlo k využití dražé coby cukrovinky.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



