Krmné aditivum pro produkci křehkého masa
01.03.2004 | ÚZPI
Metodu, která spočívá v přidávání vitaminu D3 do krmiva skotu ve výkrmu, si nechala patentovat americká Zemědělská výzkumná služba (ARS). Vědci tři až pět dní před plánovanou porážkou lehce zvýšili podíl tohoto vitaminu v krmné dietě. Již mírné zvýšení hladiny vitaminu D3 dokáže způsobit zvýšení podílu vápníku v krvi o 20 až 30 %. Podle názoru vědců je vyšší podíl minerálních prvků ve svalovině příčinou zvýšené hladiny vápníku v krvi. Tím dochází po porážce k lepší aktivizaci enzymů ve svalovině a tím k zjemnění masa.
Působením enzymů dochází ke štěpení strukturálních proteinů, které normálně ovlivňují houževnatost svalů. Vědci ale varují farmáře, aby tuto metodu neaplikovali bez veterinárního dohledu, protože zvýšení hladiny vápníku v krvi nad 30 % může být pro zvíře toxické. U prasat zlepšuje zkrmování vitamínu D3 dokonce barvu masa, ale výsledky výzkumů, které jsou dosud k dispozici neprokázaly zjemnění svaloviny.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



