Kuchyně je posledním článkem
24.11.1999 | Mladá fronta Dnes
MF Dnes 24.11.1999
Kuchyne je posledním clánkem
Na cestu zboží od výrobce k obchodníkovi a skladování v obchode má zákazník stejný vliv jako na pocasí, leccos však muže ovlivnit i sám na konci potravinového retezce, ve své vlastní kuchyni. Potraviny by mely být i doma uloženy pri té teplote, kterou urcil výrobce. Duležité je to zejména u mražených výrobku. Teplota v lednici musí být mezi 0 °C a 5 °C - pri nižší teplote by jídlo zmrzlo, pri vyšší by nebylo dostatecne chráneno pred bakteriemi. Kolem potravin v lednici musí volne proudit vzduch. I v ukládání potravin do lednice je treba zachovávat systém. Teplota totiž není ve všech patrech lednice stejná. V nekteré je nejnižší teplota nahore,v jiné je to obrácene.
-18 °C - mražené výrobky
+ 6 °C - vejce
+ 4 °C - drubež, mléko, máslo, sýry
+ 3 °C - hotová jídla, zákusky, maso, uzeniny, vnitrnosti
+ 2 °C - mleté maso
0 - +2 °C - ryby, mekkýši
- zelenina v zásobnících
Stránku pripravila Hana Vecerková
Další články v kategorii Potravinářství
- Řízek jedině z masa. Rostlinné alternativy čekají změny (08.12.2025)
- Pivovar Krakonoš mírně zvedl výstav na 95.077 hl, zisk mu klesl na 25 mil. Kč (08.12.2025)
- Aperol míří do Ameriky. Italský výrobce chce dobýt trh milovníků piva (08.12.2025)
- České značky vítězí. Zákazníci stále častěji sahají i po domácích potravinách (05.12.2025)
- FAO: Světové ceny potravin třetí měsíc klesly, sklizeň obilovin bude rekordní (05.12.2025)
- Pořadatelé oznámili jména šesti finalistů soutěže Vinařství roku (05.12.2025)
- Meziroční inflace zvolnila na 2,1 procenta (04.12.2025)
- Plíseň, která bila do očí. V provozovně KFC se našla v čokoládových muffinech (04.12.2025)
- Ceny másla jsou na letošním minimu, jde o zmražené zásoby s končící trvanlivostí (04.12.2025)
- SZPI zavřela dva sklepy Tanzbergu Mikulov kvůli plísním, vinařství je už neužívá (04.12.2025)

Tweet



