Kvalita a bezpečnost potravin s ohledem na spotřebitele
21.03.2007 | Agris
K veřejné diskuzi k aktuálním problémům a možnostem současného tuzemského potravinářství se dnes v rámci 66. Žofínského fóra připojil ministr zemědělství Petr Gandalovič. Uvedené téma považuje ministr podle mluvčí resortu Táni Králové za jednu z priorit, která zasahuje všechny občany naší republiky. „Z pohledu spotřebitele je nejdůležitější povinností státu zajištění komplexního systém nastavení produkce a prodeje bezpečných potravin ve všech procesech prvovýroby, zpracování i prodeje. Stranou nezůstává ani včasné a věcné poskytování informací tak, aby mezi spotřebiteli nevznikala zbytečná panika,“ uvedl Gandalovič. Spolupráce dozorových orgánů, a to i v komunikaci se spotřebitelem, bude podle něj nadále prohlubována a zlepšována tak, aby měl každý jistotu a záruky zdravotně nezávadného nákupu.
Diskuze v rámci žofínského fóra otevřela podle Gandaloviče řadu aktuálních okruhů vztahujících se k potravinářskému průmyslu a jeho specifik ve vazbě na prostředí ČR i EU. Ať už se jedná o propojení a vzájemné ovlivnění zemědělské prvovýroby a potravinářství, podpory na příliv investic a zvýšení konkurenceschopnosti zpracovatelských kapacit, nebo vztah k národní i unijní legislativě. K negativnímu vývoji agrárního obchodu říká : „Realitou je, že jsme součástí jednotného trhu EU a dovozům se nelze bránit. Aktivita by však měla přejít na stranu našich výrobců se zaměřením na zvýšení vývozů kvalitních potravin s vyšší přidanou hodnotou. Za stát pak mohu garantovat pečlivou kontrolu zdravotní nezávadnosti dovozů,“ řekl ministr.
Stranou nezůstalo ani téma obchodní politiky nadnárodních řetězců a možnosti, jak ovlivnit její negativní dopady na zpracovatele a prvovýrobce. „K jednání o vztahu mezi dodavateli a řetězci přistupujeme se zájmem a aktivně. Opomenuto však nesmí být ani chování samotných spotřebitelů, kteří se při nákupu bohužel stále ve velké míře orientují podle výše ceny. Domnívám se, že bychom měli postupnou a nenásilnou instruktáží naučit spotřebitele rozlišovat především podle kvality,“ tvrdí Gandalovič. Podle něj nejde jen a pouze o výrobky označené značkou KLASA. Díky tradici, modernizaci provozů, šíři sortimentu i zavedenému systému kontrol si pozornost spotřebitelů zaslouží všechny naše potraviny.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



