Kvalita potravin na pultech je lepší
22.03.2004 | Mladá fronta Dnes
Kvalita potravin, které míří na pulty obchodů a k zákazníkům, se postupně zlepšuje. Ve výrobcích klesá i množství cizorodých látek, které mohou poškodit zdraví lidí. Pracovníci Státního veterinárního ústavu v Olomouci vyšetřili vloni přes dvacet tisíc vzorků potravin. Zdravotně závadných bylo pět set. Kontroly probíhaly hlavně ve výrobě a inspektoři se zaměřili především na problémové závody.Mezi potravinami, u kterých veterináři zjistili nedostatky, se nejčastěji objevovaly produkty z mořských ryb, tvarohu a syrové mléko.
"Výsledky jsou uspokojivé. Hygienickým předpisům nevyhovělo pouze 2,5 procenta kontrolovaných vzorků," řekl Jan Bardoň, ředitel olomouckého Státního veterinárního ústavu.V posledních letech se ale snížil počet vzorků, které ústav prověřil. V roce 1998 provedli inspektoři 24 tisíc kontrol kvality potravin, vloni to bylo o čtyři tisíce méně, protože bylo méně provozů.V Olomouckém kraji skončila asi desetina potravinářských provozů. "Závody skončily kvůli přísnějším podmínkám před vstupem do Evropské unie," řekl Bardoň.
Jaroslav Novák, který má řeznictví v Ústíně na Olomoucku, musel kvůli přísnějším podmínkám EU investovat do výroby sto tisíc korun. "Museli jsme například z výroby vyřadit dřevěné špalky a železné regály nahradit nerezovými," říká řezník, jehož závod vyrábí asi šest set kilogramů masných výrobků týdně. Kromě zdravotní nezávadnosti výrobků sledují veterináři i množství cizorodých látek v potravinách, které mohou poškodit zdraví lidí. Ještě před šesti lety neprošlo kontrolou sedm procent vzorků, vloni to bylo jen jedno procento. "Jde o výrazný posun k lepšímu především díky tomu, že se daří likvidovat staré zátěže. Objevují se ale nové problémy, například zbytky antibiotik v potravinách," dodal Bardoň.
Veterináři vloni také kontrolovali výskyt bakterií ve výrobcích. Salmonelózu zjistili ve třiceti případech.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



