Kvalitu mladých vín prověří armáda degustátorů
07.02.2008 | Týden
V mezinárodní soutěži mladých vín Vinum Juvenale 2007 se letos utká 701 vzorků od 115 vinařů. Kromě pěstitelů z Čech a Moravy přihlásili produkty z loňské sklizně hroznů také vinaři ze Slovinska a jižní Ameriky.
Na soupisce převažují bílá vína, v drtivé většině jde o pozdní sběry a výběry z hroznů, řekl ředitel soutěže Miroslav Karbula. Odborná komise bude vína degustovat 11. února, výsledky pak vyhlásí o devět dní později.
Přihlášené vzorky bude hodnotit rekordně velká komise degustátorů. Zatímco vloni hodnotilo 720 vzorků kolem 80 odborníků, letos jich bude 125, jeden z nich přijede ze Slovinska. Vítěz bude vyhlášen ve středu 20. února v brněnském Interhotelu Voroněž.
Loňským šampionem soutěže mladých vín se stalo Veltlínské zelené pozdní sběr od Vinařství Málek z Popic na Břeclavsku. Cenu za nejlepší kolekci vín získal vinař Tomáš Krist z Milotic na Hodonínsku. Do stejných rukou putovala také cena za nejlepší červené víno, kterým se stal Alibernet pozdní sběr.
Na soupisce převažují bílá vína, v drtivé většině jde o pozdní sběry.Nejvíce zastoupenými odrůdami jsou Sauvignon a Chardonnay. "Mezi červenými víny je to zase Modrý Portugal a Dornfelder," dodal Karbula. V soutěžní kolekci převažují kvalitnější vína, podle Karbuly tvoří pozdní sběry a výběry z hroznů až čtyři pětiny všech vzorků.
Loňská úroda? Pikantní a voňavá
Loňská sklizeň hroznů byla podle statistik velmi dobrá, výnos na hektar se pohyboval nad desetiletým průměrem. Kvalita vín je ale oblast od oblasti proměnlivá, v závislosti na tom, jak vinaři regulovali množství hroznů, které vinice po mírné zimě nesadily. Mladá vína z loňského ročníku jsou aromatická a lehce pikantní.
V polovině 90. let zaujímaly vinice zhruba 11 500 hektarů. Letos už kolem 19 200 hektarů. Čeští vinaři totiž před vstupem do EU, která výsadbu nových vinic omezuje, s podporou státu rozšířili plochy vinic zhruba o 7000 hektarů. Domácí produkce vína tak po dozrání nových vinic vzroste ze současných 570 tisíc hektolitrů ročně v průběhu několika let až na 700 až 800 tisíc hektolitrů ročně.
Vínu se v Česku daří, jeho spotřeba v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 1993 byla průměrně 12 litrů vína na osobu ročně, nyní se pohybuje kolem 17 litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



