Kyslíku pod ledem je dost, pohotovost mají sádky
04.03.2005 | Právo
Třeskuté mrazy zatím nechávají produkční rybáře na západě Čech v klidu. Podle ředitele a. s. Klatovské rybářství Jaroslava Průchy je pod ledem kyslíku dostatek, a není tak nutné na rybnících prořezávat led. Výjimkou jsou pouze sádky, jejichž správci musejí zajistit přítoky do nádrží, kde už jsou připraveny ryby k expedici na velikonoční svátky. „Poslední obleva před dvěma týdny zvedla průtoky vody tak, že kyslíku pro ryby je v rybnících dostatek,“ řekl Průcha. Ryby pod ledovým krunýřem mají co dýchat i přesto, že sněhová vrstva na ledu zabraňuje průniku světla do vody a řasy tak nemohou produkovat kyslík. „Ryba v zimním období spotřebuje mnohem méně kyslíku než v létě,“ dodal Průcha.
Napilno ale mají baštýři na sádkách. „Dvakrát denně musím s motykou odstranit ledový krunýř u vtoku do nádrží tak, aby se úplně nezastavil přítok vody, a tím i okysličování. V sádkách už máme velikonoční rybu,“ uvedl správce sádek v Prádle na Plzeňsku Jan Peřina. Podle něho je voda v nádržích promrzlá do 30 centimetrů. „Nádrže jsou dva metry hluboké, takže rybám momentálně žádné nebezpečí nehrozí. Nejsou pomlácené ani napadené žádnou plísní. Zatím se nám je bez větších problémů daří dostat i do loviště, odkud je nakládáme velkoodběratelům přímo do přepravních nádrží na nákladních vozech,“ dodal Peřina.
Právě s příchodem Velikonoc očekávají rybáři zvýšenou poptávku především po kaprech. „Jarní ryba má méně tuku než vánoční. Zájem je hlavně ze sousedního Německa, kde je tradiční český kapr vyhledávanou pochoutkou mezi sladkovodními rybami. Ale i tuzemští strávníci o jarních svátcích ožívají a rybu si přijde koupit přibližně 20 procent vánočních zákazníků,“ uzavřel Peřina.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)

Tweet



