Legislativní balíček o aditivech přijat Radou
31.12.2008 | ÚZPI
Rada ministrů zemědělství EU jednohlasně schválila v listopadu 2008 legislativní balíček týkající se aditiv, aromat a enzymů. Je v něm zahrnuta i obvyklá procedura schvalování látek, podle níž úřad EFSA řídí hodnocení rizika a poté Komise předkládá návrh Stálému výboru pro potraviny. Parlament má následně lhůtu 3 měsíce na rozhodnutí.
V návrhu je zahrnuto i kontroverzní rozhodnutí týkající se označování azobarviv (E102 tartrazin, E 104 chinolinová žluť, E 110 žluť SY, E122 azorubin, E 124 červeň Ponceau 4R a E 129 červeň Allura AC). U těchto barviv bude povinné uvádět varování: „konzumace může mít negativní vliv na aktivitu a schopnost soustředění dětí“. Počátek platnosti se předpokládá v polovině r. 2010.
Rada také akceptovala změnu týkající se nanotechnologií, podle níž, pokud dojde u aditiva ke změně výrobního procesu nebo výchozího materiálu, musí být látka znovu schválena.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



