Lékaři dají šanci milovníkům vína. Chtějí je zkoumat
17.01.2005 | Mladá fronta Dnes
Máte rádi víno a chcete zjistit, jak se jeho pití projeví na vašem zdraví? Pak máte jedinečnou šanci přihlásit se do projektu lékařů plzeňské fakultní nemocnice. Odborníci hledají stovku dobrovolníků, kteří budou pod jejich dozorem pít bílé víno. Lékaři z Plzně chtějí zjistit, jak se pravidelná konzumace vína projevuje na zdraví konzumentů. Za sebou už mají jeden průzkum. A ten mluví ve prospěch vína. Nesmí se to s ním však přehánět - ideální jsou dva tři decilitry kvalitního bílého vína třikrát týdně. Když se k tomu přidá třikrát do týdne sportování, denně ovoce a zelenina, rozhodně by si člověk neměl uškodit.
„Víno posiluje obranyschopnost organismu a snižuje rizika civilizačních chorob, například kornatění tepen a jejích komplikací, jako je srdeční infarkt a mozkové příhody, rakoviny nebo cukrovky,“ vysvětluje závěry výzkumu přednosta Ústavu klinické biochemie a hematologie Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslav Racek.
Zatímco během prvního projektu lékaři testovali účinky vína na mužích ve věku od 30 do 60 let, tentokrát se do něj mohou zapojit i ženy. Věková hranice je posunuta nad 40 let. Podmínkou je, že měsíc před průzkumem a měsíc po něm testující nebudou moci pít téměř žádný jiný alkohol než testované víno. Lékaři také chtějí pomocí vitaminů ovlivnit jeden z nepříznivých vlivů pití vína. „Zvyšovala se hladina jedné aminokyseliny, která se běžně vyskytuje v organismu. Pokud je její hladina vysoká, může poškozovat cévní výstelku a vést ke kornatění tepen,“ popisuje zápory pití vína přednosta ústavu Jaroslav Racek.
Lidé, kteří mají zájem o výzkum, se mohou přihlásit na internetové adrese www.fnplzen.cz/atlas/vino.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



