Lékaři testují strakonické pivo na studentech ve stresu
26.06.2007 | Mladá fronta Dnes
Má střídmé pití piva vliv na obranyschopnost člověka? Na tuto otázku se snaží najít odpověď lékaři v českobudějovické nemocnici. Zkoumají, zda díky pravidelnému pití piva z Měšťanského pivovaru ve Strakonicích zvýší odolnost vysokoškolských studentů vůči nemocem či stresu.
Jednadvacet studentů převážně z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích popíjí denně třetinky piva a lékaři sledují chování jejich těla. Dělají jim jaterní testy a rozbory krve.
"Studenti pijí jen takovou dávku, která podle světové zdravotnické organizace nepřesahuje nebezpečnou míru," řekl tajemník sekce klinické farmakologie českobudějovické nemocnice Petr Petr.
Míru piva určuje, zda jsou studenti muži, či ženy. Ženy tak pijí denně jen dvě třetinková piva, muži o jedno více. Pivo jim lékaři naordinovali těsně před zkouškami, tedy v období největších stresů.
Pro strakonický pivovar je to marketingový tah. Pokud lékaři prokážou, že podobně jako mléčné nápoje zvyšuje pivo obranyschopnost, objeví se v tisku, na billboardech, letácích i v televizi reklama s tímto – pro pivovar skvělým – zjištěním.
"Samozřejmě bychom to použili pro naši reklamu. Věřím, že kvalitně uvařené pivo, které není šizené, má opravdu takové vlastnosti," řekl ředitel strakonického pivovaru Karel Seknička.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



