Letní kontroly SZPI ukázaly na problémy společného stravování
19.09.2016 | SZPI
Během letních měsíců se inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) mj. intenzívně věnovali kontrole dodržování hygienických a dalších předpisů souvisejících se zajištěním bezpečnosti a jakosti pokrmů a potravin v podmínkách vysokých venkovních teplot. Kontrolu inspektoři zaměřili na všechny typy provozů v kompetenci SZPI, tedy společné stravování – restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, cukrárny apod. – a dále na maloobchodní prodejny, velkoobchod a výrobu potravin.
Od 1. 7. 2016 byli inspektoři SZPI nuceni uzavřít celkem 18 provozoven. Z tohoto počtu šlo o 11 provozoven společného stravování, 4 maloobchodní prodejny a 3 velkosklady s potravinami.
Důvodem byl zejména neakceptovatelný stav hygieny v provozovnách, kdy u nabízených pokrmů nebo skladovaných potravin nebylo možné zajistit jejich bezpečnost při konzumaci spotřebitelem. Inspektoři na místě zaznamenali zejména dlouhodobě zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, výskyt škůdců a jejich trusu, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů, absence přístupu k teplé vodě a podobně.
Opakovaně nejproblematičtější je segment společného stravování, kde inspektoři dlouhodobě uzavírají nejvíce provozoven. Naopak v segmentu výroby potravin ve sledovaném období inspektoři neuzavřeli žádnou provozovnu.
Přehled uzavřených provozoven inspektory SZPI včetně zdůvodnění a fotodokumentace je k dispozici na webu Potraviny na pranýři.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



