Letošní pálenka? Na Plzeňsku hlavně z jablek
14.11.2008 | tyden.cz
Totální neúrodu hrušek, švestek a třešní zažili letos pěstitelé v Plzeňském kraji. Pálenice, které lidem jejich úrodu přeměňují na lihoviny, tak vydestilují pouze desítky litrů hruškovice, slivovice a třešňovice.
Zachraňuje nás nadúroda jablek, která naplnila téměř 100 procent kapacity, řekl Richard Schwarz, spolumajitel jablečných sadů a jedné ze dvou největších pálenic v kraji. "Hrušky jsme nedělali téměř žádné, švestek bylo málo a třešní hodně málo. Díky jablkům jedeme naplno a nabíráme další až do mrazů," dodal. Jablek, která musejí dva měsíce kvasit, zpracuje přes 70 tun, což je trojnásobek oproti loňsku.
Hrušek vybrala pálenice desítky kilogramů, v regionu řádí rez hrušková. Kdo nestříká, nemá hrušky téměř vůbec, uvedl sadař. Firma zpracuje čtyři tuny, předloni 55 tun. Švestek asi šest tun, v roce 2006 téměř desetinásobek. Předloňský rok byl podle Schwarze extrémně dobrý.
Pálenka z pálenice? Až 2,5 krát levnější
Poptávka po pálení je dlouhodobě konstantní. Když ovoce na zahradách je, tak lidé přijedou. Kvalita padesátiprocentní lihoviny z pálenice je údajně srovnatelná se značkovými produkty. "Myslím si, že i tím osobním přístupem jsme na tom trochu lépe než velké průmyslové firmy," uvedl Schwarz, který uznává, že vizovický Rudolf Jelínek je absolutní špičkou. Pálenka z pálenice je však podle Schwarze 2,5 krát levnější.
Pálenice inkasuje od pěstitelů, kteří dovážejí ovoce až ze vzdálenosti 40 kilometrů, 150 Kč za litr padesátiprocentního destilátu, o pětikorunu více než loni. Lidé přesto hodně zvažují, zda peníze za pálení vydají.
Stokorunu z litru odvede firma s kapacitou 110 m3 kvasu státu na poplatcích. Nejbližší je o 40 kilometrů dále v Nýřanech. "Když bychom byli v regionu dva, jsme ve ztrátě," řekl Schwarz. Každý zahrádkář si může nechat vypálit 30 litrů stoprocentního alkoholu, který nesmí prodávat.
Pěstitelská pálenice Sadů Schwarz je od startu v roce 2003 trvale v zisku. Spolu s moštárnou kompenzuje ztráty z neúrody jablek, která postihla firmu v minulých dvou letech.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



