Letošní sezonu v palírnách zachraňují jen jablka
06.12.2016 | Denik.cz
Pěstitelské pálenky na Kutnohorsku bude letos méně. V některých palírnách to dokonce vypadá, že její výroba klesne až na polovinu loňské produkce.
Na vině je podle majitelů trojice palíren na Kutnohorsku hlavně sucho. „Nechci říkat, že se jedná o jednu z nejhorších sezon několika posledních let. Ale oproti loňsku je určitě výrazně slabší," uvedl Michal Aron z palírny Kácovka. Podle něj je hlavní příčinou velké sucho, kdy většina úrody opadala. „Švestky a hrušky téměř nebyly, tím pádem nebyl ani zájem o jejich zpracování. Tam jsem na nějakých dvaceti procentech oproti loňsku," doplnil Aron.
Přestože je úroda slabá, v palírně se pálí. Pálenicím jednoznačně dominuje jablkovice, tedy pálenice z jablek. „Pálili jsme ale třeba i z jahod," uvedl Aron jednu z těch méně obvyklých pálenek.
Slabší úrodu potvrzuje také majitel Pěstitelské palírny na kutnohorském Karlově Stanislav Hapal. „Jsme na šedesáti procentech ve srovnání s minulým rokem. Mezi pálenicemi jednoznačně převažují ty z jablek," řekl. Podle něj letos švestky k pálení téměř vůbec nebyly. „Něco málo se objevilo mirabelek," doplnil Hapal. Také podle něj může být na vině slabé úrody ovoce vhodného k pálení počasí respektive sucho.
Situace je v podstatě stejná také ve třetí palírně na Kutnohorsku. „Pokud mám srovnat letošní produkci s tou loňskou, tak jsme zhruba na sedmdesáti procentech," uvedl
Jan Kadlec, manažer Bohdanečské palírny. Také tady dominují pálení i moštování jablka. „Pro zákazníky vyrábíme i mošty pasterizované, které jim vydrží až rok," doplnil Kadlec.
Autor: Hana Kratochvílová
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



