Letošní víno prý bude špičkové
14.08.2003 | Právo
Horké dny urychlily dozrávání vinné révy, a tak se vinaři chystají na sklizeň. Někteří už zkušebně posbírali první hrozny. Tvrdí, že vína nebude mnoho, ale zato může být špičkové kvality. Prostě velký ročník. "S kvantitou letošní úrody vinaři určitě spokojeni nebudou. Na druhé straně si myslím, že letošní úroda by mohla být kvalitní. Dostatek slunce umožnil hroznům krásně dozrát. Předběžně bych si tipnul, že letošní ročník by mohl být špičkový, plně srovnatelný s víny ročníku 2000," řekl předseda ZOD Sedlec na Mikulovsku Jan Hajda. A ta jsou mezi znalci vyhlášena jako mimořádně kvalitní. Ročník 2003 tedy podle některých vinařů překoná nejlepší vína za několik posledních desetiletí. Vinobraní na spadnutí "Předpokládám, že začneme sklízet koncem srpna. Jako první přijdou na řadu skoré odrůdy, jako je Müller-Thurgau, Muškát moravský a další. Pozdní odrůdy, zejména ty, které máme na svazích nad rybníkem Nesyt, začneme sbírat asi až v polovině září," dodal Hajda. Do vinohradu se včera vypravil za vzorky i zkušený vinař František Mádl z Velkých Bílovic na Břeclavsku. Potvrdil, že kvalita hroznů umožní začátek vinobraní v předstihu a v úterý již skutečně vyrazí sbírat. Stolní hrozny sklízí i další pěstitelé a podle vinaře Richarda Stávka z Němčiček na Hustopečsku i na dalších místech lze začít se sklizní. Sucho snižuje množství úrody Předseda ZOD Sedlec Jan Hajda Právu potvrdil, že sucho poznamenalo i vinou révu, která je jinak zásluhou rozvětvených kořenů schopná dosáhnout i ke spodní vodě hluboko pod povrchem. Žár však spaluje listy, potřebné k vývoji hroznů. Vinař se obává, že by sucho mohlo ještě více ovlivnit výsledky letošního vinobraní. Každý další den bez vláhy totiž snižuje množství úrody. "Musíme čelit spoustě faktorů, ohrožujících výsledek sklizně. Jsou to kromě sucha také zloději hroznů a špačci," řekl předseda družstva. Každoročně proto zaměstnává na sklonku léta lidi jako hlídače vinohradů. Tvrdí ale, že brát je mezi nezaměstnanými z evidence úřadu práce je prakticky bezpředmětné. "Jsou to lidé bez zájmu o práci, kteří nám nijak nepomohou. Jestli se na někoho můžeme spolehnout, pak jsou to důchodci z okolí," tvrdí. Některé hlídače, neboli hotaře, budou sedlečtí potřebovat až do příchodu mrazů. V sortimentu firmy mají také i ledová vína, která se sklízí a lisují při teplotách pod bodem mrazu. O namrzlé hrozny, z nichž se dělají vína vyšších cenových kategorií, ale mají zloději eminentní zájem, proto je hlídání vinic nutností.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



