Levná piva snížila
11.02.2004 | Mladá fronta Dnes
Budějovickému Budvaru poklesl loni prodej na domácím trhu. Ředitel pivovaru Jiří Boček to vysvětluje zvýšeným zájmem spotřebitelů o levná piva, která nabízejí obchodní řetězce.Prémiový ležák Budweiser Budvar přitom pijí lidé v šedesáti státech světa. Zatímco vloni zaznamenal pivovar v zahraničí pětiprocentní nárůst odbytu na 539 tisíc hektolitrů, doma vykázal devítiprocentní propad na 632 tisíc hektolitrů. "V Evropské unii pokračují dramatické procesy. Slučování pivovarů v maloobchodu a potom konkurenční boje obchodních řetězců o teritoria. Ty tlačí na ceny, a tím klesá množství kvalitních piv na úkor levných," přiblížil ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.
Připomněl, že piva koupená v supermarketech za ceny kolem tří korun za půllitrovou láhev nemohou být plnohodnotná a výrobci si u nich pomáhají náhražkami chmele a sladu.
Ženy nejvíce kupují piva Coop a Kristián
Na lehká levná piva vsadil například českokrumlovský pivovar Eggenberg. Kromě ležáku a klasického výčepního piva, tmavého i světlého, dodává do supermarketů piva pod značkou Coop a Kristián, která mají charakter osmistupňových piv a jejich cena v obchodech nepřekročí tři koruny. Také pivo pro diabetiky. Pivovar tvrdí, že množství vyrobeného piva má už několik let stabilní, vloni uvařil 38 tisíc hektolitrů.
"Trh je dnes rozdělený na dva sortimenty. Značkové ležáky a potom lehká piva, která nakoupí rodiny v supermarketech spolu s běžnými potravinami," míní zástupce ředitele Eggenbergu Jiří Shrbený, který vede pivovar spolu s otcem."Není pravda, že levná piva vaříme z náhražek. Je v nich vše potřebné, od chmelu až po výtažky sladu," řekl Shrbený.
Podobně jako další malé pivovary vaří krumlovský pivovar levné pivo kvůli udržení se na trhu, to znamená na pultech obchodních řetězců. Odborníci na reklamu a marketing ze supermarketů a hypermarketů totiž vsázejí na poznatek: Rodinné nákupy organizují hlavně ženy, které vybírají pivo pro domácnost podle jeho ceny. "Je mi úplně jedno, jestli piju budvar za osm korun, nebo Ambrosius za dvě devadesát," uvedla Jana Petříková z Českých Budějovic. Ambrosius dodává pro Kaufland pivovar Holba z Hanušovic.
Neženeme se za objemem
Jak vypadá tedy strategie předního českého pivovaru se vstupem do Evropské unie? "Sázíme na tradici, která představuje sedm set let pivovarnictví. Na hrdost Čechů a jejich dovednost. Neženeme se za objemem, ale za hodnotou," prohlásil Jiří Boček. Touto filosofií už získal pivovar další odbytiště ve Velké Británii."V Británii se podařilo loni zvýšit výnosy o 44 procent a náš ležák se stal jedničkou mezi českými pivy. V Německu se náš prémiový ležák posunul ze třetí na druhou příčku v žebříčku dovážených piv," připomněl obchodní manažer Robert Chrt.
Analytici přitom odhadli, že v Česku se vloni zvýšila výroba piva na 18,3 milionu hektolitrů z předloňských 17,9 milionů hektolitrů. Ale vývoj podle odborníků ovlivnily hodně pivovary sázející na levná piva. V Česku vedou ve spotřebě výčepní lehčí piva, která tvoří dvě třetiny celkového množství. Budějovický Budvar přitom vyrábí téměř z poloviny drahé ležáky. Ekonomové proto míní, že Budějovický Budvar by získal, pokud by na trh vypustil lehká piva."Nechceme nic měnit. Nejlepší ze všeho je obchodní stabilita a zachování hodnoty pivovaru, kterou jsme povinni jako management státního podniku zajistit," míní Boček.
Pivní statistika
* Každý Čech vypije za rok 160 litrů piva
* Pivo vaří 70 pivovarů
* Vybrat si lze ze 331 značek
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



