Lidé se vyhýbají hovězímu
18.04.2001 | Mladá fronta Dnes
Zhruba o čtyřicet procent poklesl v posledních měsících zájem strávníků o jídla z hovězího masa v síti jídelen Eurest. Stravovací návyky českých zákazníků se postupně mění. "Lidé nahrazují hovězí maso především drůbeží. Doufáme však, že se v souvislosti s obavami lidí z nemoci šílených krav dostane do českého jídelníčku i více masa z mořských ryb," uvedl ředitel Eurestu pro Moravu a Slezsko Miroslav Oršulík. Zvýšení zájmu o bezmasá jídla však zatím vedení Eurestu, který nyní v České republice provozuje 212 závodních restaurací, nezaznamenalo. "Vegetariánských jídel prodáváme stabilně asi jedno až dvě procenta," upřesnil Oršulík. Eurest provozuje ve Zlíně například závodní stravování v areálu Svitu. Ve Zlínském kraji prodá denně kolem deseti tisíc porcí hlavních jídel. I přes rostoucí oblibu drůbežího masa se žebříček nejoblíbenějších hlavních jídel mezi českými strávníky příliš nemění. "Tradičně vítězí řízek, vepřo-knedlo-zelo a svíčková. Někteří zákazníci však u svíčkové maso vrací na talíři," konstatoval ředitel gastronomického provozu Eurestu Jan Staroba. Podle Oršulíka si Eurest pečlivě vybírá dodavatele masa a nechává veškeré hovězí testovat. Za deset let provozu restaurací Eurest se však podle ředitele Oršulíka stravovací návyky přece jen posunují směrem ke zdravějším jídlům. "Více lidí žádá zeleninu, klesá obliba tučného masa," tvrdí Oršulík. Asi třetinový pokles zájmu strávníků o jídla z hovězího masa odhadují také v restauraci Zavadilka v Prostřední Bečvě na Vsetínsku. "Je to znát. Místo hovězího si lidé stále častěji vybírají drůbeží maso," potvrdil všeobecný trend provozní restaurace Milan Fárek. Typická vegetariánská jídla ze sojového masa se však zatím v Prostřední Bečvě neujala. Z bezmasých jídel jdou nejlépe na odbyt smažené sýry. "Zájem o hovězí u nás poklesl po prvních informacích o výskytu BSE velmi výrazně. Teď se však už začíná situace vracet zpátky," uvedl vedoucí provozu restaurace v hotelu Grand v Uherském Hradišti Pavel Kučera.
Další články v kategorii Potravinářství
- Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci byl loni minimální, meziročně klesl (10.05.2024)
- Absolutním vítězem soutěže Chutná hezky. Jihočesky se stalo Pekařství Cais (10.05.2024)
- Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun (08.05.2024)
- Dobré zprávy pro zákazníky. Ve slevových akcích zlevnily cukr, vejce i mouka (07.05.2024)
- Pivovary v ČR loni uvařily méně piva a spotřeba klesla na 128 litrů na osobu (07.05.2024)
- Vinařství Pavlov získalo za Sauvignon 2021 velkou zlatou medaili v Portugalsku (07.05.2024)
- Čína hrozí cly na koňak. V sudech by zůstalo moře nevypité pálenky (07.05.2024)
- Veterináři nařídili stáhnout z trhu 80 kilo párků z družstva Agroinvest Bobrová (07.05.2024)
- Farmáře mají zachránit bezobslužné prodejny. Otevřeno bude nonstop (07.05.2024)
- Cena kávy na burze trhá rekordy (07.05.2024)