Listerie dobře známe, říkají veterináři
26.01.2000 | Zemědělec
Agrární deník (Agroweb) 26.1.2000
Listerie dobre známe, ríkají veterinári
Potíže, které mohou s pomnožením listeríí vzniknout, veterinári dobre znají. Ni cméne pod dojmem aféry s vypuknutím epidemie listeriózy ve Francii by mohl vzniknout mylný dojem, že jde o nejakou zvláštní nemoc ci nákazu, na kterou jsme se u nás zamerili až po problémech, které vznikly v cizine. Agrárnímu deníku to sdelil tiskový mluvcí SVS CR Josef Duben.
Orgány státní veterinární správy pravidelne kontrolují zejména ty potraviny živocišného puvodu, u kterých by mohly nastat problémy. A to práve proto, že ví o nebezpecnosti plynoucím z pomnožení bakterií Listeria monocytogenes. I naše zkušenosti ukazují, že pro nebezpecné pomnožení všudyprítomných bakterií jsou nejvíce náchylné mlécné výrobky, obzvlášte sýry, jisté nebezpecní pomnožení skýtají též uzeniny a to predevším ty, které jsou takzvane lehce zkazitelné, paštiky, výrobky v aspiku, polotovary, apod. To však každá obezrelá hospodynka dobre ví. Takovéto potraviny, jak známo, mají i omezenou dobu trvanlivosti a povinností prodejce i prepravce je ji peclive hlídat a dodržovat. Krome orgánu veterinární správy bdí nad dodržováním predpisu i Ceská zemedelská a potravinárská inspekce a orgány hygieny.
O tom, že veterinární správa sleduje dusledne výskyt listerií v potravinách živocišného puvodu, nejlépe hovorí císla. Za lonský rok uskutecnila 9 996 vyšetrení a z toho bylo 287 nálezu pozitivních. Tyto nálezy znamenají, že listerie byly zachyceny, výrobky neuvedeny na trh a prijata odpovídající opatrení. Duležité je si uvedomit, že nálezy nikdy neprekrocily nebezpecnou mez. Pri neodpovídajícím skladování, to znamená pri neodpovídající teplote by však mohlo za ideálních podmínek dojít k jejich nebezpecnému pomnožení. A to by pak mohlo být konzumentum, zejména ve slabší kondici, nebezpecné.
Nejvíce vyšetrení inspekce státní veterinární správy uskutecnila u tzv. náchylných - mlécných výrobku, v lonském roce celkem 4 717. Z toho byly bakterie listerie zjišteny ve 213 prípadech. Masných výrobku bylo šetreno 4 650 a výskyt listerií zjišten u 25. Vyšetrení byla uskutecnena také u polotovaru, a to 583 a listerie zjišteny ve 49 prípadech. V krmivech, která se také zkoumají, listerie zjišteny nebyly. Podobne jsou vzorky odebrané inspekcí veterinární správy vyšetrované i na jiné nebezpecné mikroorganismy, napríklad bakterie zpusobující salmonelu a jiné.
Ve všech prípadech lze však ríci, že vetší problém než u výrobce a zpracovatele se muže vyskytnout pri neodpovídající preprave, nestandardní teplote zejména a neodpovídajícím skladování potravin. Proto oprávnene upozornuje Josef Holejšovský, ústrední reditel Státní veterinární správy CR na povinnost dusledne kontrolovat dodržování teplotního režimu pri preprave potravin živocišného puvodu. Vyhláška c. 287/1999, která platí od pocátku letošního ledna to stanoví - vybavit prepravní prostredky i sklady tzv. registracními teplomery.
Další články v kategorii Potravinářství
- Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily (16.05.2024)
- Zlevňování potravin skončilo (15.05.2024)
- Brambory meziročně podražily skoro o polovinu. Klesá zájem o ty ve slupce (15.05.2024)
- Nealkoholické pivní mixy COOL se rozrůstají o novou generaci COOL+ s funkčními benefity (15.05.2024)
- Stahování párku od výrobce z Vysočiny kvůli obsahu listerií (15.05.2024)
- Výrobce Olomouckých tvarůžků navýšil obrat i čistý zisk a plánuje stavbu výrobního závodu (15.05.2024)
- Česko za 20 let v EU marně hájilo pomazánkové máslo a tuzemský rum (14.05.2024)
- Státy EU schválily prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, budou platit omezení (14.05.2024)
- Cukrovar Vrbátky loni zvýšil zisk na 117,6 milionů, firma chystá dividendy (14.05.2024)
- Ministerstvo zjednoduší dovoz potravin, omezí administrativu (13.05.2024)