Litoměřické vinobraní bude o den delší
12.06.2008 | tyden.cz
Litoměřická radnice se rozhodla o den prodloužit tradiční vinařskou akci Litoměřické vinobraní. Organizátoři připraví program na 26. a 27. září. Vstup má být v průběhu prvního dne vinobraní zdarma.
Oba dny vinobraní se mají lišit. "V pátek bude hlavně o vínu, komornějšího charakteru, kdy prostor k vystoupení dostanou místní hudebníci," tvrdí litoměřický místostarosta Ivan Palán. V sobotu akci tradičně zahájí příjezd krále a ukončí ji večerní ohňostroj. Poslední kapela pak vystoupí před půlnocí. Pódium letos, na rozdíl od let minulých, nevyroste na parkánech. Podle Palána tak město reaguje na stížnosti obyvatel týkající se hluku a chce zvýšit i bezpečnost účastníků vinobraní.
Organizátoři slibují, že se diváci mohou těšit na vystoupení mnoha známých umělců. Účast slíbily například skupiny Olympic, No Name, Desmond, Těžkej Pokondr, Kamelot nebo zpěvačka Bára Basiková.
Bílá nadvláda
Litoměřice jsou jedním z českých center vinařství. První údaje o vinařství v oblasti Litoměřicka jsou staré 950 let, je o něm zmínka v Zakládací listině kapituly Litoměřické z roku 1057. Největší rozmach vinařství Litoměřicko zažilo za dob Karla IV., kdy zdejší vinice zabíraly kolem 700 hektarů.
Loni bylo v litoměřické vinařské podoblasti 29 vinařských obcí s 281 hektary vinic, o které se staralo 59 registrovaných vinařů. Produkují především bílá vína odrůd Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a šedé a Tramín. V menší míře pak vína červená, především odrůdy Svatovavřinecké, Modrý portugal a Rulandské modré.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



